Véget ért a 2022-es Digitális Vidék Konferencia: hatékonyan támogatja a hazai vidék fejlődését a Digitális Falu Program

Magyarország településfejlesztése szempontjából kiemelten fontos a vidék és a fenntartható, jó minőségű vidéki élet megteremtése. A Digitális Jólét Program ennek érdekében indította el 2021-ben a kistelepülések vonzerejének és élhetőségének javítását digitális, illetve okosmegoldásokkal hatékonyan segítő Digitális Falu Programot, amely a 2022-es évtől már 11 intézkedésen keresztül biztosítja az érintett települések számára a hozzáférhetőséget a legújabb digitális technológiákhoz.

Az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és a Digitális Jólét Program együttműködésében kezdeményezett Digitális Falu Programban elért első eredményeket a 2022. március 23-án, a Pest megyei Gödöllőn megrendezett Digitális Vidék című, sajtónyilvános konferencián tekintették át a résztvevők. Az előadásokat kísérő kerekasztal beszélgetések kiemelt érdeklődésre tartottak számot, melyek témái

  • a digitális térség- és településfejlesztés,
  • a digitális agrárium,
  • a drónhasználat a precíziós gazdálkodásban, illetve
  • a klímapolitikai intézkedések a fenntartható fejlődésért voltak.

A rendezvény házigazdájaként Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője elmondta, hogy a Digitális Jólét Program utóbbi években végzett munkájának egyik kiemelkedő sikere, hogy az okos városok mellett ma már digitális vidékről is beszélhetünk Magyarországon. „A Digitális Falu Program kidolgozása során az igényalapú szemléletet és az integrálható megoldások alkalmazását tartottuk a legfontosabbnak. A programelemek megvalósítása során szerzett tapasztalataink, az együttműködő szakemberek, partnerek és nem utolsó sorban az önkormányzatok visszajelzései is azt mutatják, hogy a Digitális Falu Program hatékonyan tudja támogatni a hazai vidék fejlődését.”

„A vidéki települések és térségek digitális felkészültsége kiemelten fontos Magyarország lakosságmegtartó erejének növeléséhez. Célunk, hogy az innovatív településfejlesztési megoldások széleskörű hozzáférésének támogatásával még tovább emeljük a magyar lakosság életszínvonalát és elősegítsük a fenntartható életkörülmények megteremtését” – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese bejelentette, hogy 2022-ben is pályázhatnak az Év Digitális Faluja címre a digitális innovációkat alkalmazó – 5 ezer fő alatti – települések 4 kategóriában:

  • innovatív települési környezet,
  • fenntartható épített és természeti környezet,
  • innovatív társadalmi és közösségi jólét,
  • innovatív gazdasági ökoszisztéma.

https://www.civitassapiens.hu/azevdigitalisfaluja

Az ügyvezető-helyettes elmondta, hogy Az Év Digitális Faluja címre 2022. június 1-től szeptember 1-ig lehet pályázni. A Digitális Falu Programról további információkat a Digitális Falu Program weboldalán lehet és érdemes olvasni.

Forrás: digitalisjoletprogram.hu