A Belgrádi Egyetem és az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karainak vezetőit látogatta meg Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Dr. Gyuricza Csaba rektor, a magyar-szerb agrárkapcsolatok elmélyítése érdekében.

Belgrádban Vladan Bogdanovic dékán kifejtette, örömmel működnek együtt a MATE-val, amely számos népszerű, jól működő és innovatív nemzetközi együttműködési programmal rendelkezik. Mint hozzátette, a két ország jelenlegi és leendő agrárszakemberei hasonló háttérrel, ezáltal azonos problémákkal néznek szembe, azaz a két intézmény küldetése is közös.

Branko Cupina, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának dékánja arra is utalt a látogatás során, hogy napjainkban a digitális és precíziós megoldások agráriumba történő integrálása mellett az agrárfelsőoktatásban részt vevő diákok csökkenő száma is igen nagy kihívást jelent mindkét ország számára.

Mint az egyeztetésen elhangzott, a MATE Magyarországon elsőként hozott létre precíziós gazdálkodási és agrárdigitalizációs tanszéket, ahol a képzés olyan vállalatokkal együttműködésben történik, mint a KITE Zrt. vagy a Bonafarm Csoport.

Dr. Gyuricza Csaba a találkozókon előrevetítette, hogy a MATE ezirányú tapasztalatait szívesen osztja majd meg a szerb partnereivel, akár közös képzések, nyári egyetemek és kutatói csereprogramok keretében is. A diákok és fiatal kutatók cseréjét a FAO ösztöndíjprogramjai is elősegíthetik, melynek keretében a Magyar Kormány eddig 30 Szerbiából érkező hallgatónak nyújtott támogatást.

A beszélgetések során bizonyossá vált, hogy a két ország között minden témában a regionális szemléletű együttműködések vezethetnek sikerre.

Fotó: Boda Eszter, Forrás: Bencsik Dávid közösségi oldala
Forrás: uni-mate.hu