Jó hangulatú nappal zárta le szakmai képzését Mosonmagyaróváron a sorrendben 5. precíziós mezőgazdasági szakmérnök csapat, amelyről élményszerűen számolunk most be. Agrokémia és precíziós tápanyaggazdálkodás, szenzoros talajvizsgálatok, hasznos technológiai ismeretek, csoportos evezőtúra a Lajta folyón, helyspecifikus műtrágyaszórás, kijuttatási térképek készítése, valamint szántóföldi gyakorlati bemutató is a program része volt a március 22-25. között megtartott eseményen. A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának szervezésében, összesen hat héten át, keddtől péntekig tartó oktatássorozatban rekordlétszámú szakember hallgatta az előadókat, s ahogy az lenni szokott, a társaság a közös élmények és érdeklődés, valamint a tartalmas szakmai, illetve személyes időtöltés hatására jól összekovácsolódott.

Természetesen a személyes óvári találkozás mindig sok szervezést igényel a résztvevőktől, ám megéri, mert nagyon hasznos tudást és kapcsolatrendszert lehet építeni az itt töltött idő alatt. Mindezt ráadásul úgy, hogy az élményeket már aznap este meg lehet beszélni, megoszthatók a saját tapasztalatok a jelenlévő csoporttársakkal, a többi termelővel, előadóval és szakemberrel. Sokat lehet tanulni egymástól. A saját területek, gépek, programok, technológiák feltételeihez kapcsolódó kérdéseket azonnal fel lehet tenni az igazán helyspecifikus válaszokért. A közös ebédek, vacsorák, szünetek beszélgetései igazán felpezsdítették a hallgatók tudásrendszerét, a nagy csoport erejéből adódóan sokféle gyakorlati ismeretet hozott elő belőlük. A precíziós pályázatban leírtak lehető leghatékonyabb megvalósításához hatalmas segítség a szakmai műhely, ahonnan rengeteg, ténylegesen a termelésben hasznosítható ismeretet szereztek be a résztvevők.

Az idei csapat egyik kiemelt programja volt a közös evezés, ahol a Lajta zsiliptől a belvárosi Malom-ági Lajtán, hidak alatt és hajócsúszdákon át, egészen az Itató Szabadstrandig a városon keresztül hajóztunk kenukkal a Szigetköz egyik legszebb részén.

A képzés utolsó, pénteki napja az agrárminiszter csúcsszakmai előadásával kezdődött a Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ előadótermében. Dr. Nagy István óvári gazdász elképesztő hatású és minőségű bemutatót adott a világ és a magyar mezőgazdaság helyzetéről. Pontos és logikus jelentést tárt fel az agráriumban dolgozók számára meghatározó átalakulások és a változások hatásairól. A következmények egyike, hogy egyre inkább felértékelődik a gazdálkodás. Az élelmiszerbiztonság megteremtése és fenntartása kiemelten fontos minden szektor és élő ember számára. A hatalmas felelősség és a rengeteg munka mellett a minőségi gazdálkodás megbecsültsége is növekszik, ehhez járul hozzá a pályázatok és a támogatások sora is, ami történelmi lehetőséget jelent a magyarországi termelők részére. Ezzel pedig élni kell, hogy a feldolgozóipart fejlesztve egyre jelentősebb és jobb minőségű magyar mezőgazdaság működhessen. A több tényező és esemény következtében kialakult történelmi helyzetben az agrártudás, a termelőképesség kincset ér, aminek gazdagítását az 5. óvári szakmérnök csapat nagyon szépen elvégezte – mondta a mosonmagyaróvári miniszter. A hallgatóktól azt kérte, sose spórolják meg az időt a tudás bővítésére, mert annak nagyon komoly szerepe és értelme van a minőségi munkavégzésben. A világ szeme az agráriumon van, ezért a különlegesen felértékelődött helyzetben fel kell állni és meg kell mutatni az agrárértelmiség és a modern technológiákkal, adatalapon dolgozni képes agrármérnökök fontos helyét a világban.

A támogatási rendszer újdonságai közé tartozik, hogy a kisebb, a közepes és a nagyobb gazdaságok technológiai fejlesztését is lehetővé teszi, ami nagyon fontos az agrárdigitalizáció megoldásainak gyakorlati hasznosítása érdekében. A képzés során bemutatjuk azokat a műveleteket, beállításokat, feladatokat, trükköket és alkalmazásokat, amelyekkel minden szinten gazdálkodva akár kisebb kerettel és beruházással is komoly előrelépést lehet elérni a saját területek termelésében. Mindehhez persze idő, energia és elkötelezettség is szükséges, de a ráfordítások komoly hasznot és előnyöket biztosítanak, költséget csökkentenek és bevételt is növelnek. Az adatokat ezért minden esetben gyűjteni és rendszerezni kell, a folyamatos információfeldolgozás kiemelt fontosságú a helyspecifikus gazdálkodás tervezése és megvalósítása érdekében. Természetesen egy év és hat alkalom nem elég arra, hogy minden egyes bemutatott technológiai részletet teljességgel el tudjon sajátítani az érdeklődő óvári szakmérnök, de a megoldásokat tálcán kínálja a kapcsolódási pontok segítségével. Ráadásul az itt kialakult barátságok, szakmai kapcsolatok a jövőben is folytatódhatnak, ahogy ez a korábbi csoportokra is jellemző volt. A legendás hármas csoport például közösen jár agrárrendezvényekre, szervezik és tervezik az üzleti kapcsolataikat, egymással dolgoznak, egymástól vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat, miközben élénk és izgalmas szakmai beszélgetéseket folytatnak, fejlesztve ezzel egymás tudását és képességeit. A hasonlóság a hét lezárásakor egyértelműen látható volt, és biztos vagyok benne, hogy ez a társaság is remek közösséget alkot majd a jövőben.

A folyamat pedig évről évre megismétlődhet, a felvételi lehetőség 2022-ben is adott a Precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésünkre annak, aki Mosonmagyaróvárt választja a szakmai előrelépéshez. A képzés elvégzése a precíziós pályázatban plusz pontokat jelent, mi pedig arra törekszünk, hogy ne csak a vállalt kötelezettség teljesítéséért, hanem a valódi gyakorlati ismeretek szerzése miatt is érdemes legyen beiratkozni hozzánk.

A nap további részében Dr. Borsiczky István óvári gazdász, a Baranya megyei Tomelilla Kft. ügyvezetője mutatta meg működés közben a helyspecifikus gazdálkodás gyakorlatát. Kiemelte, hogy nem mindenkinek ugyanaz a recept való; a helyi adottságoknak, körülményeknek és lehetőségeknek megfelelően kell választani a technológiai megoldások közül. A szántóföldi növénytermesztés élvonalbeli munkaeszközeivel foglalkozó szakember arról is beszélt, hogy a termelők gondolkodhatnak kisebb volumenű beruházást igénylő fejlesztési lépésekben is. Az okszerű és észszerű megoldások bevezetésével minden felszereltségű gazdaság számára lehetőség van fejleszteni, a monitorozás néhány 100 ezer forintból már elkezdhető drónnal is, a farmmenedzsment rendszerek kincset érő adatokkal és döntéstámogatással javítják a hatékonyságot, a monitorok visszajelző rendszerein pedig minden látszik, a hibák, az eltérések, a változások és a megvalósulás is. A szakember a teremben modellezte az adatgyűjtés hatékony megvalósítását és a kijuttatási térképek gyors elkészítését is. A műtrágyakijuttatás tervezése után áttölthető pendrive-val az adat a gépek monitorjaira, így az ellenőrzés után néhány kattintással megvalósítható a gyakorlatban a művelet. Az adatokat pedig a hozammérés információival összevetve tovább tudjuk elemezni, ami újabb döntéstámogatást eredményez. Egyre több adattal rendkívül sokat, minden műveletet és folyamatot át lehet látni, összefüggéseket, változásokat találni a technológia segítségével. Rendkívül fontos még a rendszerek tesztelése, kipróbálása és a háttérismeretek megszerzése is, hogy a gazdálkodók ki tudják használni a technológia adta lehetőségeket, vagy szaktanácsadással támogatva tevékenyen, a folyamatokat átlátva és értve tudjanak részt venni a gazdálkodás döntéseiben. A gyakorlati nap zárásaként István az egyetem tangazdaságának búzaföldjén mutatta be élőben a félszáz hallgatónak a monitor és a műtrágyaszóró között működő kapcsolatot.

A gyakorlati eseményeken növényvédelmi, tápanyaggazdálkodási és talajszelvény bemutatók is vannak, ezek szervezésében Dr. Kukorelli Gáborral, a növényvédelmi szakmérnök képzés szakvezetőjével közösen dolgozunk azon, hogy a precíziós növénytermesztési módszerek valóban használható formában jelenjenek meg a hallgatóknak. A továbbiakban a szakmérnöki képzéseken az együtt töltött időben minél több gyakorlati, kézzelfogható, kipróbálható eszközt, gépet és megoldást élményszerűen, élesben megmutatunk az Óvárra jelentkezőknek. Jó hangulatban, valódi, használható technológiai tudást adunk a nálunk csapattá kovácsolódó társaságoknak, amivel javíthatják a gazdálkodási gyakorlatuk hatékonyságát. Dr. Vona Viktória szakvezetésével a képzés alkalmainak többségén gyakorlati élményt és ismereteket mutatunk be, hogy minél több jó precíziós gazdálkodási folyamat alakulhasson ki Magyarországon.

A VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázati felhívás értelmében a szakképzettséggel rendelkező munkavállalók megfelelő szintű felkészültsége is fontos tényező ahhoz, hogy a mezőgazdaság digitalizációja jó úton haladjon. Ezért nem csak premizálja a szakképzettséggel rendelkező szakembereket (plusz 3 pont, azaz a megszerezhető maximális 9 pont jár érte), hanem arra is lehetőséget biztosít, hogy a pályázati időszakban hasznosítható szakképzettséget szerezzenek Óváron.

Írta: Csurja Zsolt
SZIE-MKK 2009 agrármérnök
SZE-MÉK 2021 óvári precíziós gazdálkodási szakmérnök, 3. csoport