Újabb állomásához ért a Digitális Agrárakadémia (DAA) mintagazdaságait bemutató programsorozat: ezúttal a Győr-Moson-Sopron megyei Egyházasfaluban, Derdák Gábor telephelyén jártunk, ahol a résztvevők teljeskörű tájékoztatást kaphattak a precíziós növénytermesztésről, de a tápanyag-utánpótlásról és a legújabb technológiákról is szó esett.

A DAA, a digitális ismeretek origója

Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) docense a rendezvényen azt mondta, a DAA célja, hogy a mezőgazdaság digitalizációját érthetően és főként mindenki számára hozzáférhető módon mutassa be. A www.digitalisagrarakademia.hu oldalon egy egyszerű regisztrációt követően bárki elérheti a folyamatosan bővülő ismeretanyagokat, amelyekből egyelőre harmincegy készült el. A tananyagokat különböző modulokba rendezték, amelyek között – a szántóföldi növénytermesztéstől az állattenyésztésen keresztül a digitális termelői piacokig – minden megtalálható. „Azért tartjuk nagyon fontosnak a digitalizáció bemutatását és a mintagazdaságokba való elhozatalát, mert azt szeretnénk, hogy a precíziós eljárások elterjedjenek Magyarországon. Derdák Gábor vállalkozása ennek kiváló terepe, ami példaként szolgálhat a környékbeli gazdák számára is” – hangsúlyozta Dr. Milics Gábor.

Kis pénz, nagy foci

„Édesapám még a ’90-es években kezdte a gazdálkodást, én pedig 2015-től dolgozom főállású mezőgazdasági vállalkozóként, miután elvégeztem a mosonmagyaróvári mezőgazdasági mérnöki alapképzést” – mondta Derdák Gábor a bemutatón. A szakember jelenleg mintegy 70 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel, és további 100 hektáron vállal bérmunkát, mint például permetezést; emellett pedig évente 2000-2400 sertést nevel fel és értékesít. A digitális technológiákat lépésről lépésre vezették be a mintagazdaságba: 2019-ben vásárolták az első precíziós erőgépet, majd ezt követték a munkaeszközök, mint például permetező, vetőgép majd egy drón is. A legfontosabb eredménynek azt nevezte, hogy mostanra számos forrásból tudnak adathoz jutni, így valóban precíz földművelésre képesek. Az egyre dráguló inputanyagok miatt sem elhanyagolható kérdés, hogy mennyire pontosan tudják meghatározni egy-egy növény igényeit vagy mennyit juttatnak ki feleslegesen a különböző anyagokból. Példaként azt hozta: mivel a mezőgazdaságban az egyik legdrágább hozzávalónak a permetezőszerek, a folyékonyműtrágyák, növénykondícionálók egyszóval a kemikáliák számítanak, ezért első lépésként saját gazdaságában a precíziós műveletek elvégzésére alkalmas permetezőgépet vásárolt. Már az első évben kiderült, hogy jelentős mértékben csökkenthetőek a kiadások. „A hozamunk nem nőtt jelentősen, viszont sokkal költséghatékonyabban tudunk dolgozni, és fenntarthatóbbá vált a gazdaság, miközben lényegesen kevesebb időt töltünk a szántóföldön” – emelte ki Derdák Gábor.

Azért a föld az úr

Dr. Vona Viktória tápanyag-gazdálkodási és talajtani szakértő, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzésének szakvezetője előadásában rámutatott, a mezőgazdaság 4.0 alapját a precíz és bőséges adatok jelentik, amelyeket például az adott földterület minél alaposabb megismerésével lehet biztosítani. A talajtani szakértőknek számtalan eszköz áll a rendelkezésükre, hogy pontosan meghatározzák a tápanyag mértékét, eloszlását és minőségét, a föld víztartalmát, összetételét vagy állagát. „A gazdákkal folyamatos az együttműködés: felmérjük a különbségeket, megismerjük a terület adottságait, tápanyag-térképet készítünk, majd akár helyspecifikus tápanyag-kijuttatási vagy tőszám terveket is” – fogalmazott Dr. Vona Viktória.

A kulcsszó: spórolás

Farkasdi Márk, az Andest 2005 Kft. vevőszolgálati vezetője is a spórolás fontosságáról beszélt előadásában, rámutatva, ahhoz, hogy a költséghatékonyság megvalósuljon egy jól felszerelt munkagép-parkkal kell rendelkezni. A mezőgazdaságban a munkagépek kötött mozgásából adódóan is előfordulhat pazarlás, így, ha egy olyan modern precíziós gépet használunk, ami ezt képes kiküszöbölni, akkor akár 170 kilogrammnyi magot is megspórolhatunk egy 10 hektáros területen – hívta fel a figyelmet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a feleslegesen kijuttatott permetezőszer nemcsak drága mulatság, de a haszonnövényeket is károsíthatja, ezért egy olyan géppel, amivel pontosan – a beállításoktól függően – lehet „szakaszolni”, duplán is spórolhatunk – vélte a szakértő.