Budapesten várta a helyspecifikus technológiákkal foglalkozó szakembereket a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország legnagyobb precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény mintegy 1000 résztvevőt vonzott Újpest megyeri részére, ahol 18 szekcióban 120 előadást tartottak meg, miközben az előtérben 43 kiállítási standon meg is jelentek az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztések és megoldások.

Az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös szervezésében megvalósuló PREGA egyik hangsúlyos törekvése a 2021 nyarán megnyitott, az agrárdigitalizációt szolgáló pályázaton megszerezhető támogatások leghatékonyabb felhasználási lehetőségeinek bemutatása a szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig. A rendezvényen részt vevő nagyszámú agrárvállalati döntéshozó közvetlenül tájékozódhatott a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, illetve kutatási eredményeiről. A helyspecifikus gazdálkodás hazai művelőinek legjobbjai jelentek meg a kétnapos programon.

A rendezvény megnyitásakor Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormányzat célja a precíziós technológiákban rejlő kiemelkedő lehetőségek megismertetése és eljuttatása a hazai gazdálkodókhoz. A tavaly megnyitott precíziós pályázatra

immár több, mint 200 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt, az eddigi pályázók 85 százaléka már megkapta a támogató okiratot is. Az eddigi 2400 nyertes pályázattal is újabb lendületet kapott a hazai mezőgazdaság fejlesztése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke arról beszélt, hogy

„A kamara kiemelt célja, hogy megismertesse a gazdálkodókkal az új technológiákat és módszereket. Felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, illetve azokra a hátrányokra, amelyeket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból. A világpiacon is versenyképes gazdálkodásnak egyre inkább megkerülhetetlen része, alapeleme a digitalizáció, használni szükséges a technológia adta lehetőségeket, amelyek a folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre jobbak lesznek.”

A PREGA konferenciákra visszatekintve óriási léptékű fejlődés zajlott az elmúlt években a precíziós technológiák területén, és jelentős kihívást jelent lépést tartani ezzel a gyors változással. Ma már senkit nem kell meggyőzni a technológiák szükségességéről, a fő feladat az információ eljuttatása a gazdálkodókhoz, amelyben jelentős szerep jut az egyetemeknek, a cégeknek és a kormányzatnak egyaránt, ennek része a Digitális Agrárakadémia is – mondta Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A Digitális Agrárakadémia ismeretterjesztésben, a digitalizációra való átállás gyakorlati tudásának átadásában és termelésbe illesztésében segíti a gazdákat, rengeteg hasznos információt biztosítva az olvasóknak. Érdemes körülnézni az ismeretanyagokban és bővíteni a tudást, akár a fülkében ülve is.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági gépgyártás jelenleg számos kihívással küzd, melyek között kiemelte a gyártási kapacitást korlátozó alkatrészhiányt, illetve a Green Deal által támasztott követelményeket.

Ezekre a mezőgazdasági gépgyártóknak és szolgáltatóknak megvan a válaszuk, ám a rendszerek kiépítéséhez és termelési gyakorlatba illesztéséhez időre van szükség, hogy azok a lehető legjobban működhessenek – mondta.

Hozzátette: a legjobb hatékonysághoz nem csupán a technológiára, hanem képzett agrárgépészekre is szükség van, ezen is folyamatosan és hosszú távon dolgoznak, hogy jó eszű fiatal hazai szakemberekkel töltsék be ezeket a fontos szerepeket a magyar mezőgazdaságban.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, milyen kihívások állnak a gazdálkodók előtt a Green Deal környezetvédelmi irányelvei miatt. A legnagyobb változás a növényvédelemben fog bekövetkezni. A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése a jelenlegi folyamatok miatt alapvetően nem elképzelhetetlen, az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások hátteret adnak az új követelményeknek való megfeleléshez. A további fejlődést a fenntarthatósági előírások fogják meghatározni, melynek során a költségek emelkedésére kell számítani, és jelentősen megnő majd a szaktanácsadás szerepe.

Németország és Hollandia helyspecifikus gazdálkodási gyakorlatát is Budapestre hozták

A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is részt vettek. A Szántóföld szekcióban, a zöld nagyteremben a németországi digitális kísérleti területekről tartott előadást Dr. Maximilian Deutsch, a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal szakértője. Megismerhettük, hogyan hangolják össze Freistaat Sachsen digitális rendszereit és betekinthettünk az agráriumra gyakorolt hatásokba is.

A fejlesztéseket dokumentálják, elemzik, javítják, látványos változtatásokat elérve a német mezőgazdaságban. Az előadás a Német Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott „Jövő digitális politika a mezőgazdaságban” programról, és annak 14 digitális kísérleti területéről szólt. Jelentős hangsúlyt kapott a digitális kísérleti terep, a LANDNETZ, amely a digitális vidéki hálózatok és az összekapcsolhatóság tesztpadja. Célja, hogy a helyi 5G hálózatok létrehozásával felgyorsítsa a digitalizálást a mezőgazdaságban.

A Holland Nagykövetség szervezésében pedig holland résztvevőkkel zajlott a Precíziós szekció interaktív panelbeszélgetése

A „Precíziós Mezőgazdaság: Sci-fitől a Valóságig” interaktív panelbeszélgetés workshop jelleggel mozgatta meg a gyakorlati megoldásokkal kapcsolatos tudásról is szóló programon résztvevőket. A szakmai vélemények és érvek ütköztetése hasznos és tanulságos információkkal bővítette a jelenlévők tudását.

A Holland Nagykövetség szervezésében és több nagykövet aktív részvételével megvalósuló közel 2 órás rendezvényen a beszélgetés fő résztvevői voltak:

Jacob van den Borne Hollandiából, a Van den Borne Farm igazgatója,
Börcsök András, az Aranykalász Zrt. igazgatója és
Bűdi Károly gödöllői gazdász, az Agro-tár Kft. igazgatója.

Future Farming Top 10 Most Innovative Farmers: Jacob van den Borne, Hollandia

A közel 10 további kérdezővel és vitatkozóval kiegészülő beszélgetés célja az volt, hogy

a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos leggyakrabban felvetődő kérdéseket a digitális technológiát már alkalmazó holland és magyar gazdálkodó szakemberek bevonásával megvitassák. Ez tökéletesen sikerült is.

Hasznos és értékes tartalmú beszélgetések

Több ilyen, hasonló rendszerben szervezett beszélgetésre van szüksége a helyspecifikus gazdálkodás szakembereinek, mert a rendezvényeken, a személyes találkozásokkor minőségi, érvényes és aktuális tudás méreti meg magát. Ezek a gazdatalálkozók növelik a technológia értékét és a kommunikáció minőségét, választ adnak az adott helyzetben megfogalmazódó legfontosabb kérdésekre.

A második napon remek programok voltak az alábbi témákban is:

  • Tápanyaggazdálkodás, öntözés
  • Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás
  • Növényvédelem és növénykondicionálás
  • Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések
  • PREGA gyakorlati nap szekció: talaj, vetés, tápanyaggazdálkodás, Összefoglaló, kérdések és válaszok tematikában.

Mi nagyon jól éreztük magunkat a PREGA 2022-es, hetedik rendezvényén, köszönjük a szervezőknek, a szakembereknek, a barátainknak, hogy „a precíziós gazdálkodás svédasztaláról” ismét kedvünkre szemezgethettünk.

Találkozunk Mezőfalván!

Csurja Zsolt
precíziós mezőgazdasági szakmérnök
Óvár, 3-as csoport
Digitális Agrárakadémia tartalomszerkesztő