Már megkezdte a működését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszergazdasági Adatközpontja, amelynek egyik célja, hogy a gazdákat segítse – mondta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a felsőoktatási intézmény stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a PREGA 2022 konferencián és kiállításon, Budapesten.

A hetedik alkalommal megrendezett konferencia agrár adat szekciójában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid bemutatta a mintegy 10 ezer hallgatóval rendelkező MATE-t, megjegyezve, hogy az egyetemnek szolgáltatónak is kell lennie és segítenie kell az érintett szektorokat. Ezért hozták létre az Élelmiszergazdasági Adatközpontot, amelynek célja, hogy – más állami, civil és egyetemi adatbázisok összegyúrásával – még pontosabb kutatások vagy akár előrejelzések készülhessenek. Az adatközpont az oktatást is segíti, hiszen naprakész információkat lehet kinyerni belőle, és jelentősen lerövidíti a kutatómunkát is.

„Számunkra eleve fontos, hogy az oktatásban megjelenjen egy olyan struktúra, egy olyan ökoszisztéma, amely közvetlenül a gyakorlathoz kapcsolódik és a legegyszerűbben a digitalizáció útján lehet ezt megteremteni” – húzta alá a rektorhelyettes. Fontos az is, hogy a hallgatók így a legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg, és végzősként azonnal használni is tudják majd ezeket.

Minden szinten oktatás és fejlesztés a DAA anyagaival

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid kitért a Digitális Agrárakadémia (DAA) létrehozására is, kiemelve, hogy a szervezetet négy konzorciumi partner – a MATE vezetésével, a Széchenyi István Egyetem (SZE), az Állatorvostudományi Egyetem (ÁOTE) és a Digitális Jólét Program (DJP) együttműködésével – alapította 2021-ben. A DAA fő küldetése, hogy a digitalisagrarakademia.hu oldalon elérhető mezőgazdasági tananyagokat minél több érdeklődőhöz eljuttassa.

„A DAA elsősorban a szaktanácsadásnak, valamint a gazdaképzésnek a fő bázisa, s ezt a tevékenységet a határon túlra is ki tudtuk terjeszteni, tehát a Kárpát-medence teljes magyarságának tudunk valamiféle képzést nyújtani.”

Az adatközpont haszna, jelentősége és lehetőségei

Varga Péter, a MATE Élelmiszergazdasági Adatközpontjának vezetője előadásában azt mondta, a különböző digitális fejlesztések és az adatok is egyre nagyobb szerepet játszanak ma a termelésben, a vállalat- és az ágazatirányításban, mint 7 éve, amikor a PREGA indult.

„Azt gondolom, hogy azért érdemes ide eljönni, mert aki itt van, az egy teljesebb képet kaphat arról, hogy milyen lesz a jövő mezőgazdasága, és milyen fejlesztések jelennek meg a piacon” – hangsúlyozta a vezető. Az adatkészletek fontosságáról szólva kijelentette, hogy a segítségükkel olyan döntéseket lehet hozni, amelyek csökkentik a kockázatot, és olcsóbbá, mégis hatékonyabbá teszik a termelést.  Nagyon sok adatkészlet keletkezik most is a gazdaságban, az állami szereplőknél és más helyeken is, viszont ezek többnyire nem átjárhatók, vagyis nincsenek összekapcsolva.

Az adatkészletek akkor érnek a legtöbbet, ha ezeket rétegenként össze tudjuk illeszteni, és így észrevehetjük az összefüggéseket, levonhatjuk a tanulságokat” – emelte ki Varga Péter. A vezető szerint az Élelmiszergazdasági Adatközpont segítségével akár olyan modelleket is ki lehet dolgozni, amelyek segítségével jelentősen csökkenthető a felhasznált növényvédőszerek vagy a vetőmag mennyisége.

PREGA: fórum, technológia, konferencia

Dr. Milics Gábor, a MATE docense a rendezvényen azt mondta, már a PREGA ötletének 7 évvel ezelőtti megszületése is fontos volt, hiszen ekkor vált világossá, hogy a precíziós gazdálkodással érdemes mélyebben is foglalkozni, és ez a téma megérdemel két önálló napot.

„Azért is nagyon fontos a PREGA, mert a legújabb eljárásokkal és technológiákkal találkozhat mindenki egyetlen helyszínen, másrészt pedig szakmai fórumként is szolgál, ahol az érintettek találkozni tudnak” – fogalmazott Dr. Milics Gábor. A konferencia egyébként nagyon sikeres, hiszen évről évre egyre többen regisztrálnak és jelennek meg, ugyanakkor a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gazdák megszólítására is.