A Digitális Agrárakadémia valamennyi konzorciumi résztvevője képviselteti magát az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvényén, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által szervezett rendezvénynek a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adnak otthont.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata megtekinthető. A 2 hektáros állógép-kiállítás mellett a mozgó gépbemutatón munkavégzés közben ismerhetik meg a látogatók a legmodernebb gépeket, eszközöket és technológiákat. Természetesen az agrárdigitalizáció is kiemelt szerepet kap a programon. A rendezvényen helyet kapnak továbbá fajtabemutatók, valamint mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók is.

Időpont: 2022. június 1-2. (szerda – csütörtök), 9:00 – 17:00 óra

Helyszín és útvonaltervezés: Mezőfalvai Zrt., 2422 Mezőfalva–Nagysismánd

A tavalyi évben rekordszámú látogató részvételével megrendezett szakmai program idén az innovációt helyezi fókuszba. Ennek célja a gazdálkodók hiteles tájékoztatásán túl az, hogy platformot teremtsen a kiállítók és potenciális ügyfeleik találkozásához, amely felpezsdíti az agráriumot, és támogatja az ágazatban tevékenykedők folyamatos fejlődését. A látogatók számára ingyenes rendezvény 42 hektáros szabad területen idén is számos kiállítóval, álló- és mozgógépes bemutatókkal, fajtabemutatókkal, gasztrofaluval jelentkezik, valamint a két nap folyamán számos interaktív, edukációs és szórakoztató programmal várják a Mezőfalvára érkezőket.

Gépek, eszközök, szolgáltatások működés közben

Az állógépes kiállításon — közel egyhektáros területen — a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket, amelyeket a demópályán szántóföldi körülmények között, munkavégzés közben is meg lehet majd tekinteni. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva az ország legnagyobb szabadtéri agrárszakmai kiállítása, ahol az érdeklődők közvetlenül a terepen ismerkedhetnek meg a legújabb innovációkkal, a precíziós gazdálkodás friss trendjeivel és a tavalyi rendezvény óta megvalósított fejlesztésekkel.

A szervezők, valamint a Digitális Agrárakadémia konzorciumi tagjai, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. minden, az agrárdigitalizáció és a helyspecifikus gazdálkodás iránt érdeklődő személyt szeretettel és szakértelemmel vár a programokra.

További információkat ezen a hivatkozáson lehet elérni:

https://szantofoldinapok.hu/

A rendezvény széles körű tájékozódási pont a gazdálkodóknak, agrárszakembereknek, és a gépbemutatók mellett termesztéstechnológiai újdonságokkal, valamint a fenntartható gazdálkodást segítő megoldások bemutatásával is készülnek a szervezők, a korszerű öntözés, az erdőgazdálkodás is szerepet kap. A nagyszabású rendezvényen a gazdálkodók közvetlenül szerezhetnek naprakész információkat, amelyek segítik őket a fejlődést biztosító döntések meghozatalában. A kiállítás kiemelkedően széles gépkínálatot és választékot vonultat fel, a mezőgazdaság modern oldalát bemutatva, segítve a termelőket a számukra ideális, leghatékonyabb eszközök kiválasztásában.

A NAK által életre hívott, első ízben 2017-ben megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva évről évre látogatók tízezreit vonzza, kiváló lehetőséget ad szakmai találkozókra és információátadásra.

A téma az innováció

Az idei évben a NAK Szántóföldi Napok fókuszában az innováció áll. Ennek megfelelően a 42 hektáros területen izgalmas programokkal, széles körű gép- és inputanyag-bemutatóval készülnek a szervezők, a látogatók közelről nézhetik meg az ültetvényeken fejlődő korszerű növényfajtákat, új öntözési technikákat és gépbemutatókat, továbbá a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szakmai, pályázati, továbbképzési információkat gyűjthetnek a NAK szakértőitől. A rendezvény mindkét napján bemutatkoznak majd a gyakorlatban a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, a nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek is. A munkaeszközöket, a gépeket és a gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között, akcióban lesz lehetőség megtekinteni, és akár ki is próbálni. Az innováció jegyében a szántóföldi kiállítási területen számos fejlesztés történt az elmúlt időszakban. Találkozunk Mezőfalván!

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
precíziós mezőgazdasági szakmérnök, Óvár 3-as csoport
Digitális Agrárakadémia, tartalomszerkesztő