Közzétette a Digitális Bemutató Gazdaság díjra, valamint a Digitális Szolgáltatók Adatbázisába jelentkezők kitöltési határidejét a Digitális Agrárakadémia.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részvételével irányító Digitális Agrárakadémia Konzorcium három kategóriában várja a digitális megoldásokat alkalmazó gazdaságok pályázatát a Digitális Bemutató Gazdaság díjra június 10-ig. A jelentkezések értékelésére szakmai bizottságot kértek fel, a díj odaítéléséről a konzorciumi tagok döntenek.

Néhány nappal később, június 15-én jár le a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának első kitöltési határideje. Adataik feltöltésével térítésmentesen kerülhetnek be ide digitális megoldást szállító, szolgáltató vállalkozások. A nyilvános adatbázis ezt követően folyamatosan frissül, bármikor lehet csatlakozni, adatokat módosítani, hogy a termelők tájékozódhassanak az igénybe vehető szolgáltatásokról és eszközökről.

A kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), és ezen belül hozták létre a Digitális Agrárakadémiát, hogy segítsék a precíziós technológiák terjedését, valamint ezek alkalmazására ösztönözzék a termelőket. A koronavírus járvány hatásai és a háborús körülmények azóta igazolták, hogy minél előbb alkalmazni kell a digitális eszközöket, és át kell térni az adatalapú döntéshozásra a mezőgazdaságban is.