Összefogott és tájékoztató rendezvénysorozatot szervezett a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, valamint a Digitális Agrárakadémia. A DAA konzorciumi tagjai, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképpen Erdélyben is a tématerületek szakértőitől tanulhattak gyakorlati ismereteket az arra fogékony gazdálkodók és érdeklődők.

A Digitális Agrárakadémia célja a digitális ismeretterjesztés és a termelők felkészítése a digitális agrár megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására. Ez valósult meg 2022. június 7-10. között, négy napon át, 12 helyszínen Románia főképp magyarlakta területein, a Székelyföldön. Magyarországról Varga Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai rektorhelyettesének tanácsadója és dr. Milics Gábor, az Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi docense vett részt a programokon előadóként.

Varga Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai rektorhelyettesének tanácsadója ad elő Székelyföldön

A házigazda székelyek részéről többek között Csielka Tamás, Wladimír Ruszlán, Kerekes Sándor, Parajdi Attila, Miklós Ervin, Pálosi Csaba, valamint Komporály Sándor, Brassai Attila, Szép Róbert és Dósa Árpád mutatta be az adatalapú technológiákat működés közben.

Dr. Milics Gábor, az Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi docense beszél a drónhasználat gyakorlatáról

A háttér, a képzés és a tudás biztosított

A mezőgazdaságban a hatékonyság javítása, a munkaerő pótlása céljából minél előbb alkalmazni kell a digitális eszközöket és megoldásokat, valamint át kell térni az adat alapú döntéshozásra. A Digitális Agrárakadémia program keretében a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban itt összegyűjtöttük a legfontosabb tudáselemeket a digitális megoldások alkalmazásához. Elkészült több mint 30 tananyag, amit érdemes átnézni és tanulmányozni a fejlődni akaró gazdáknak.

Drónbemutató Székelyföldön, gyönyörű környezetben

A tananyagokat a szakmában dolgozó és a digitális megoldásokat ismerő, használó szakemberek állították össze, melyeket gyakorlati példákkal szemléltetnek a könnyebb megértés érdekében. A tananyagok azért jöttek létre, hogy bevezessék az érdeklődőket és az ágazatban tevékenykedőket a digitalizáció ismereteibe. Körbejárják az alapvető kérdésköröket, a lehetőségekhez való hozzáférés módját és azok eszközeit. Mindezek megismerése és alkalmazása hozzájárulhat az ágazati versenyképesség javításához, mikroszinten pedig a komoly piaci versenyelőny megszerzéséhez.

A Digitális Agrárakadémia Székelyföldön, 2022-ben szervezett programjának galériáját ide kattintva lehet és érdemes megnézni.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a szervezésben és az előadásokban is fontos szerepet töltött be

Az online elérhető tananyagok mellett kiemelten fontosnak tartjuk a digitális és precíziós technológiák közvetlen megismerését, a szakértőkkel való találkozást. A Digitális Agrárakadémia ezért a magyar határokon kívül is lehetőséget biztosít a kérdések feltételére, a saját tapasztalatok megszerzésére. Székelyföldön a Digitális Agrárakadémia első képzései a méhészetet, az állattenyésztést és a szántóföldi növénytermesztést érintették.

A Digitális Agrárakadémia programja Székelyföldön

Miről árulkodik a méhek zsongása?    

Nyárádszereda, Kecset, Csíkszereda és Esztelnek helyszíneken gyűltek össze az érdeklődők.

Fejőrobot bemutató Csíkszentsimonban Parajdi Attilával

Precíziós szántóföldi gazdálkodás, Digitális Agrárakadémia, drónbemutató

Barót, Milkósvár, Kézdiszentlélek, Csíkszentsimon, Tusnád, Kibéd és Gyergyóremete gazdaságaiban látták vendégül a szakemberek a résztvevőket.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
precíziós mezőgazdasági szakmérnök, Óvár 3-as csoport

Digitális Agrárakadémia, tartalomszerkesztő