A jelen és jövő kihívásaival csak úgy lehet felvenni a versenyt, ha nyitottak vagyunk a legújabb technológiákra, az innovációra – monda Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi hálózatára alapozott rendezvénysorozatának nemesvámosi állomásán 2022. október 17-én.

A nemesvámosi DAA-képzést a MAGOSZ helyi tagszervezetei, az Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdaköre, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége szervezte és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szervezték. A rendezvényen felszólalt Győrffy Balázs, a NAK elnöke, előadást tartott Varga Péter, a MATE agrárdigitalizációs tanácsadója és Dr. Milics Gábor, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi docense.

Győrffy Balázs az érdeklődők előtt azt mondta, hogy az ország sok pontján tartanak majd olyan rendezvényeket, amelyek a legújabb technológiákra és lehetőségekre hívják fel a gazdák figyelmét. Mivel a digitalizáció kulcsfontosságú tényező, ezért kormányzati szinten is foglalkoznak vele, így született meg Magyarország Digitális Agrár Stratégiája és Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája – mutatott rá.

„Azt gondolom, hogy a magyar mezőgazdaság stabil alapokon áll, alapvetően jók az adottságai, hiszen kiváló a talajminőség és tiszta a víz, ugyanakkor az eredményeket az is befolyásolja, hogy élünk-e a lehetőségekkel, amelyeket a digitalizáció biztosít” – fogalmazott a NAK elnöke.

Az első előadó, Varga Péter a farmmenedzsment témájában elmondta: ma már rendkívül fejlett eszközök állnak rendelkezésre, hogy egy gazdaság minden aspektusáról használható adatokhoz jussunk. A verseny azok között, akik mindent mérnek, majd az eredmények tükrében hozzák meg a döntéseiket és azok között, akik nem így tesznek, már eldőlt, és az előbbiek nyertek. Egy gazdaság esetében, ahol hektáronként több százezer forintot fektetnek be, megéri néhány tízezer forintért a kockázatokat jelentősen csökkentő szenzorokat, szolgáltatásokat vásárolni.

„Ezek az adatok akkor érnek valamit, ha a gazdák megosztják őket, így létrejöhet egy regionális vagy országos agráradattér” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Kitért arra is, hogy a DAA kialakítása már három éve elkezdődött, s mára bárki hasznos információkhoz, tananyagokhoz juthat a segítségével. Állami szolgáltatások, innovációk, módszerek, technikai részletek, a precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen programok, eszközök leírása mind-mind megtalálható a DAA honlapján. A még fejlesztés alatt álló honlapon elérhető tananyagok előképzettség nélkül, ingyenesen használhatók és a digitális méhészettől a halászaton át a növénytermesztésig lefedik a mezőgazdaság teljes spektrumát.

Dr. Milics Gábor arról beszélt, hogy a DAA honlapján a regisztráció után bárki hozzáférhet a már elkészült 36 tananyaghoz. A nemesvámosi községházában tartott előadása ebből egy tananyagot mutatott be: az agrárdigitalizációt. Elhangzott, hogy a tananyag a digitális agrárium majdnem minden részletét tartalmazza, beleértve a helymeghatározó rendszereket is. Kifejtette: ma már ezek a rendszerek megkerülhetetlenek és a legtöbb gazdálkodó találkozott már velük valamilyen formában. A GPS segítségével működik a traktor, műholdak mérik fel a talajadottságokat és 2,5 centiméteres pontossággal navigál a vetőgép. Az összegyűjtött adatokat egy informatikai rendszerben gyűjtik, amely célja, hogy segítse a döntéshozatalt. Ma már rengeteg ilyen rendszer létezik, ezért az a fontos, hogy bármit is használnak a gazdák, ragaszkodjanak ahhoz, és alaposan ismerjék meg. Fontosnak nevezte azt is, hogy az adott földterületről készült műholdképek ingyenesek, és bárki letöltheti a szolgáltató adatbázisából, ugyanakkor egy értékelésért vagy bármilyen más szolgáltatásért már fizetni kell. A szakértő beszélt még a vektoros rendszerekről, a hozamtérképekről, a vegetációs indexekről és a mikrodomborzati térképekről. Felhívta a figyelmet, hogy akit érdekel a téma, keresse fel a DAA honlapját.