A Gödöllő keleti végében Szárítópusztán található kertészeti üzemben tartottuk meg a Digitális Agrárakadémia drónos műszaki bemutatóját.

A rendezvényen Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke a térinformatika és a távérzékelés fontosabb, a gyakorlati használatot meghatározó elemeiről beszélt. Gyovai Szabolcs, növényvédelmi szakmérnök, mezőgazdasági drónspecialista, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője az irányítás, az útvonalak tervezésének és megvalósításának, valamint a hatékony használat részleteit mutatta be a résztvevőknek.

Sokan nézték meg a drónbemutatót a Gödöllő határában található Szárítópusztán

A drónok (UAV) mezőgazdasági felhasználásának elméleti és gyakorlati tudásáról Szabolccsal beszélgettünk az esemény után. Az egykori gödöllői gazdász a drónok műszaki ismereteit adta át és az alapvető működési elveket mutatta be a délutáni programon. Elmondta, hogy sokat lehet olvasni, hallani és tartalmat nézni ezekről a gépekről, de egzakt, gyakorlati információja viszonylag kevés embernek van a témában Magyarországon.

„Megmutattuk a résztvevőknek, hogyan lehet a drónnal monitoring tevékenység és a szoftveres megoldások nélkül egy az egyben munkaterületet kijelölni, és hogyan hajtja végre a gép automatikusan az adott feladatot. Főleg a műszaki oldalról közelítettük meg a témákat. Szó volt róla, hogyan képződnek a szórásképek, milyen beállításokat lehet elvégezni, melyiknek milyen hatása van a szórásképre, milyen módon tájékozódik a drón a GPS, a GNSS és az RTK rendszerek segítségével. Ezek mentén mutattuk be a DJI Agras T20 eszközt és a gyakorlati munkafolyamatot” – mondta.

Arról is beszéltünk, hogy ezek a DJI gépek nem csak permetezére alkalmasak, hanem a röpítőtárcsás szórásra is. A technológia a garatos elven működik, akár egy műtrágyaszóró, de sokkal jobban megfelel a precíziós feltételeknek. Mivel azonban a drón csak kis mennyiséget tud felvinni a levegőbe, fejtrágyázásra nem alkalmas, viszont mezo- és mikroelemek granulátum formájában történő kijuttatására jól használható. Lényeges információ, hogy a rizsföldeket Kínában már ezekkel a drónokkal vetik be. Fontos előny, hogy a művelet így talajállapottól független, nem kell a körmös fémkerekű gépekkel bemenni a területekre. A drónokkal sokkal hatékonyabban, gyorsabban és egyszerűbben lehet rizst vetni.

Erről itt lehet elolvasni egy tanulmányt:

https://ag.dji.com/case-studies/dji-ag-case-en-spreading3

A T30-as típussal történő vetés videója itt nézhető meg:

A programon a gazdasági ismeretekről is szó volt, beszéltünk a drónos permetező rendszerek üzemeltetési költségeiről, megnéztük, hogy a földi gépekhez képest hogyan alakul az áruk. Számszerűsítettük, hogyan jelentkezik a bevételkiesés a taposási kár, a kipergett szemek miatti árvakelés okozta növényvédelmi kiadás vonatkozásában, valamint hogyan spórolják meg ezt a drónos megoldások. Utóbbiakkal a növény fenológiájától és a talajállapottól függetlenül lehet dolgozni, ami nagy előny a gazdálkodók számára.

A DAA-programon a fúvókákra is kitértünk: most még a hidraulikus cseppképző rendszerek az általánosak, a következő generációs DJI-drónok esetében viszont már a CDA rendszerű szórófejek lesznek a gépeken. Azt látjuk, hogy a gyakorlatban jobb irány a kontrollált cseppkézés. Ettől függetlenül részletesen beszéltünk a hidraulikus fúvókákról, az átfolyásokról, valamint a cseppméretek jelentőségéről is.

A résztvevők nagyon aktívak voltak, sokat kérdeztek. Öröm volt megtapasztalni, hogy a dróntechnológia már szerepel az elképzeléseik és a terveik között, számolnak vele és gondolkodnak abban, hogyan integrálható a saját gazdaságukban.

A szárítópusztán bemutatott DJI Agras T20 drón egyik fontos előnye a tartály cserélhetősége. A típus új fejlesztését, a T20P-t nagyon várjuk már, mert jelentősen gyorsítja a munkafolyamatot, ha nem kell töltögetni a helyszínen, hanem 20 másodperc alatt elvégezhetjük az akkumulátor és a tartály cseréjét. Az ehhez kapcsolódó hatékonyságnövelés roppant fontos előny, a számítások és az eredmények nagyon meggyőzőek ezzel a technikával – mondta Gyovai Szabolcs.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport