A Vas megyei Csepregen folytatódott a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi hálózatára alapozott rendezvénysorozata 2022. október 25-én. A DAA ingyenesen elérhető, agrárdigitalizációs tananyagait Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növénytermesztési-tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi docense mutatta be az érdeklődőknek.

A DAA honlapján elérhető 36 tananyag lehetőséget kínál a gazdáknak, hogy részletesen megismerhessék azokat az agrárdigitalizációs eszközöket és folyamatokat, amelyek nélkül nem létezik modern gazdaság. Minden modul egymásra épül, és más mellett foglalkoznak a drónokkal, a precíziós szántóföldi növénytermesztéssel és a különböző agrárdigitalizációs megoldásokkal. Ezek közé tartozik a hozamtérképezés, aminek kapcsán Dr. Milics Gábor kifejtette: a hozamtérképekkel már néhány éven belül jelentős eredményeket lehet elérni, és jó hír, hogy az ehhez szükséges szenzorokat szinte bármilyen betakarító gépre fel lehet szerelni.

Egy jó hozamtérképpel, amit 3-4 év adataiból állítanak össze, fontos információkhoz lehet jutni az adott tábláról, pontosabban a táblán belül megjelenő különbségekről, és differenciálni lehet például a tápanyagot vagy a tőszámot kijuttatni. Ahhoz azonban, hogy az adatokhoz hozzájussunk, szükség van hozammérő műszerekre és GPS koordinátákra is. A nyers adatokat minden esetben egy speciális szoftver jeleníti meg, de a végső eredmények kinyeréséhez érdemes egy szakember segítségét is kérni – mondta a docens.

Dr. Milics Gábor ismertette a Digitális Agrárstratégia weboldalán, tananyagaiban és a bemutató gazdaságokban megszerezhető tudásanyag fontosságát

DAS, DAA, képzések, tananyagok

A rendezvényen Dr. Milics Gábor emlékeztetett, a kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS). A stratégia célja, hogy a digitális megoldások elterjesztésével és az ágazat tudatos adatgazdálkodásával hozzájáruljon a hazai agrárium hatékonyságának növekedéséhez, a termelői jövedelmek emeléséhez a környezeti erőforrások optimális felhasználásához, valamint a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátásához. A DAS keretében jött létre a DAA, amelynek célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. A DAA képzései elsősorban ismereterjesztő céllal készülnek, és mezőgazdasági szakmai előképzettség nélkül is érthetők, feldolgozhatók a termelők számára. A DAA képzései és tananyagai alkalmazhatók lesznek a szaktanácsadók képzésében, az egyetem és szakiskolai képzésekben is. A DAA-t négy konzorciumi partner irányítja: a MATE, a Digitális Jólét Program, a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Széchenyi István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem.

Dosztál Áron György, a csepregi DAA rendezvény házigazdája beszél a hozamtérképzés hasznosságáról és gyakorlati részleteiről

A csepregi Polgármesteri Hivatalban tartott rendezvény házigazdája Dosztál Áron György volt, aki részletesen is bemutatta saját gazdaságát. Bár a gépeinek életkora alapján nehezen lehetne elképzelni, hogy helyspecifikus adatgyűjtésre képes eszközökkel dolgozik, de a gödöllői Egyetemen megszerzett gépész tudását, valamint a Mosonmagyaróváron szerzett növényorvosi ismereteit ötvözve mégis alkalmas a gazdasága a precíziós gazdálkodásra. A betakarításhoz szükséges hozammérő rendszert négy éve utólagosan beépítette a gépbe, és tudatosan elkezdte gyűjteni az adatokat. A gazdálkodó elmondta, hogy a mai napig régi munkagépekkel dolgozik, viszont ezeket okos eszközökkel kiegészítve elérte, hogy a számára szükséges adatállomány begyűjtése megkezdődjön. A már említett hozamtérképeket ezek segítségével állította össze négy év adataiból, így mára rendkívül pontos információkkal rendelkezik a saját földjeiről. A hozamtérképek mára már kellő adatmennyiséget szolgáltatnak ahhoz, hogy elkezdődhessen a menedzsment zónák lehatárolása, és ezek alapján a gazdaság a kijuttatásokat is helyspecifikusan valósítsa meg.