Fenntarthatóbb gazdálkodás digitális megoldásokkal, űrtechnológián alapuló döntéstámogatás, mesterséges intelligencia az agráriumban. Ezek is a témái a NAK TechLab által szervezett AGTECH SUMMIT konferenciának, melynek középpontjában a magyarországi mezőgazdaság digitalizációja áll. Az esemény kiemelt célja, hogy összehozza a fiatal fejlesztőket és a szakértőket, akik a legmodernebb megoldásokkal tudnak reagálni az agrárium aktuális kihívásaira.

A NAK TechLab program közel 4 éve segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat. Az eredmények átfogó bemutatása érdekében jött létre az AGTECH SUMMIT, melyet 2022. november 24-én második alkalommal rendeznek meg. Az esemény kiemelt célja, hogy szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és gyakorlati bemutatókkal szemléltesse a mezőgazdaság legfontosabb fejlesztéseit, illetve átfogó képet adjon az agrárszektor jövőjéről. A helyszín ismét Budapest lesz, a Music Center ad otthont a rendezvénynek a 1093 Budapest, Mátyás utca 8. címen.

„A startupok agráriumba csábításával érdemi előrelépést tettünk annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a szektor modernizációja. Azzal, hogy ilyen új megoldásokat támogatunk, rengeteget tudunk segíteni a teljes ágazatnak; nem mellékes, hogy ezekkel a friss, innovatív megoldásokkal még több fiatal figyelmét fordítjuk az agráriumra – mondta a TechLab programjáról Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Több, meghatározó magyarországi agrárvállalat is részt vesz a programban, itt épp az AXIÁL Kft. szakemberei egyeztetnek az inkubációs programban résztvevő E-orr csapat tagjaival

A közlemény szerint az eseményen hazánk legnagyobb agrárvállalatainak döntéshozói magyar startupperekkel tudnak fontos témákat megvitatni, tapasztalt agrárszakértők tartanak előadásokat a legégetőbb kihívásokról, a befektetők pedig dönthetnek arról, hogy melyik magyar fejlesztőcsapatokkal kívánnak a jövőben együtt gondolkozni és dolgozni.

A nap zárásaként kiderül az is, hogy a NAK TechLab negyedik inkubációs programja során a startup csapatok milyen közös fejlesztéseket indítottak el a piacot meghatározó agrár nagyvállalatokkal együttműködve. Az inkubációs program fő célja, hogy ezen cégek a fiatal magyar startupperekkel közösen olyan új digitális megoldásokat fejlesszenek, amelyek gyorsan és széles körben eljutnak a magyar gazdálkodók hétköznapjaiba.

A 2022. november 24-i Agtech Summit eseményen a részvétel ingyenes, regisztrálni rá itt lehet.

A 2021-es esemény összefoglaló videóját itt lehet megtekinteni.

Ilyen volt az első AGTECH SUMMIT – YouTube

A NAK TechLab program tudnivalói:

A NAK TechLab program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja.
A program a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál, célja, hogy az agráriumba minél több innovatív, annak működését elősegítő megoldás épüljön be. A program a 2019-es alapítása óta több mint 70 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre.

Budapesten várja az érintett szakmabelieket és az érdeklődőket az AGTECH SUMMIT

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport