A digitális megoldások megismerése a gyakorlatban, működés közben a leghatékonyabb. A tananyagok, kiállítások, tudásbázisok sokat segítenek, de a megalapozott döntéshez leginkább egy jól működő megoldás és a hozzá kapcsolódó őszinte tapasztalatok nyújtanak támogatást. A bemutató gazdaságoknak nagy szerepük van a termelők felkészítésében, amelyért megfelelő díjazásban is részesülnek.

A Digitális Agrárakadémia keretében egységes szempontrendszer alapján választjuk ki a jelentkezők közül a Digitális bemutató gazdaságokat. Röviden, vagy hosszabban bemutatjuk a működésüket, valamint az általuk alkalmazott digitális megoldásokat. A Digitális Agrárakadémia folytatása kapcsán lehetőség nyílik a termelőknek, hogy szervezett formában meglátogassák a gazdaságokat. A gazdaságok bemutatják az alkalmazott digitális megoldásokat és elmondják a saját tapasztalatukat.

Ehhez kapcsolódó hírünk, hogy:

Már él a pályázati felhívás a Digitális Agrárakadémia „Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság” cím elnyerésére, jöjjenek a jelentkezők!

A bemutató gazdaságoknak nagy szerepük van a termelők felkészítésében, amelyért megfelelő díjazásban is részesülnek – Fotó: DAA, CSZS, Lajoskomárom, 2021

Ezt nyerik a digitális bemutató gazdaság címmel és szereppel a szakemberek

A pályázat nyertesei a Digitális Agrárakadémia digitális bemutató gazdaság címét nyerik el, amellyel vállalják, hogy az agrárdigitalizáció bemutatásában aktív szerepet vállalnak. A pályázók 3 kategóriában – szántóföldi növénytermesztés, kertészet és állattenyésztés – mérettethetik meg magukat.

A Kárpát-medencéből is várjuk a jelentkezőket

A Digitális Agrárakadémia bemutatóüzemi hálózatát 2022-től kiterjesztjük a Kárpát-medence teljes területére, így szeretettel várjuk a külhoni, a digitális megoldásokkal, a felhasználással kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező gazdaságok jelentkezését is!

A pályázat nyertesei a „Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság” címét nyerik el.

Bemutatkozásuk felkerül a https://www.digitalisagrarakademia.hu/digitalis-bemutato-gazdasagok/ oldalra.

Továbbá bemutató gazdaságként részt vehetnek a Digitális Agrárakadémia keretében szervezett képzéseken, megfelelő díjazás ellenében.

Olvashatók az eddigi képzésekről szóló beszámolók, további olvasnivalót, filmeket és fényképeket a www.digitalisagrarakademia.hu oldalon, illetve

Facebook-oldalunkon teszünk közzé, amiket érdemes a szakmai tartalmak miatt időről időre https:\www.facebook.com\digitalisagrarakademiafelkeresni.

A pályázók jelentkezési határideje 2022. november 25. péntek

A díjátadó várható időpontja 2022. december 5.

A szakmai elismerés mellett a Digitális Bemutató Gazdaság díj kézzel fogható változata is járt a termelőknek

A 2021-es Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság pályázat beszámolóját itt lehet elolvasni:

Díjaztuk a Digitális bemutató gazdaságok szakembereit, köszönjük a termelőknek

Ezzel kezdtük a szöveget akkor:

A gyakorlati gazdálkodás és a tudomány találkozásával fejlődik a Digitális Agrárakadémia közössége. Ezt ismertük el a Pest megyei Gödöllőn, a Szent István Campuson. A MATE vezetésével és három konzorciumi partner, a Széchenyi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részvételével irányító Konzorcium alakult. Ezen szervezetek nevében köszöntük meg és ismertük el a hozzáadott gyakorlati érték teremtését a gazdálkodóknak, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekedtek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodás jobbá tételére.

Hálásan köszönjük a Bemutató gazdaságnak jelentkező partnereink közreműködését, barátságát, szakmai hozzájárulását és a téma fejlesztésére fordított idejét, amivel ösztönözték a magyar mezőgazdaság javítását.

A 2021-ben kiválasztott 20 Digitális bemutató gazdaságban az érdeklődő gazdák több szakmai előadás között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzésein vettek részt, ahol működés közben ismerhették meg a digitális megoldásokat, eszközöket és alkalmazásokat. A gazdaságok vezetői elmondták saját tapasztalataikat és javaslataikat, illetve lehetőség volt személyes tapasztalatcserére is.

A folyamatos fejlesztés elengedhetetlen a modern mezőgazdaságban – Fotó: DAA, CSZS, Újpest, 2022

Úgy volt értelmes elvégezni a feladatot, hogy több utat megnézve, kutatásokban felmértük azt, hogyan érdemes átadni és terjeszteni a tudást. Részben a DAA is arról szólt, hogy megnéztük az egyes utak eredményességét. Például, ha csak az online térben mozogva tájékoztatunk, az mennyire jut el az emberekhez. Továbbá azt is, ha megosztjuk a megjelenéseket és személyes találkozókat is tartunk. A 1,5 év lezárásakor bebizonyosodott, hogy ez utóbbi a leghatékonyabb.

Kiemelten fontos, hogy azokat támogassuk a tudásátadásban és a fejlődésben, akik gyakorolják az adatalapú termelést, van mit bemutatniuk a saját gazdaságukban, több éves tapasztalatuk, adatuk, eszközük és tudásuk van, amit át tudnak adni a termelőtársaknak. A jobb hatékonyság érdekében specializáltuk az ismeretbővítést. Amellett, hogy segítünk eljutni gazdáknak olyan helyekre, ahol van mit megmutatni, elvisszük és hozzátesszük az egyetemi szakmai tudást is a programokhoz.

Ezeket együtt találtuk a leghatékonyabbnak közel 50 Digitális Agrárakadémia képzés szervezése után. A tématerület specialistáinak, az oktatók és a helyi gazdák, vagy szakembercsapatuk tudásának ötvözése fantasztikus fogadtatásra talált minden szereplő részéről. Meglepően jó volt, hogy a termelők beengedték a gazdatársakat és a szakembereket a gazdálkodásuk gyakorlatába és az adataikhoz, élesben megmutatva a választott, elhibázott, javított, fejlesztett, tökéletesített megoldásokat. Ezekből a példákból tud együtt fejlődni a gazdatársadalom digitális tudása. Olyan kérdésekre is válaszoltak, hogy melyik technológia mennyibe került, mennyit hozott, teljesen nyitottak voltak a vállalkozásaik belső ügyeivel kapcsolatban. A következő DAA szezonban ezt a kettős, hibrid típusú képzést szeretnénk bővíteni, hogy minél többen eljussanak a Digitális bemutató gazdaságok házigazdáihoz.

A határon túli bemutató üzemek jelentkezését is szeretettel várjuk 2022-től – Fotó: DAA, CSZS, Zetelaka, 2021

Szeretnénk a határon túl is bemutató üzemeket kiválasztani, pályáztatni. Az Akadémia nevében nagyon szépen köszönjük a hozzáállást és rengeteg segítséget azoknak, akik partnereink ebben a fejlesztésben és a közös munkában, ebben vendéglátói voltak a hozzájuk szervezett szakmai gyakorlati eseményeken.

Sokat segítettek ezzel azoknak, akik általuk plusz információkat kaptak. Akiknél még nem jártak csoportok, azoknak ígérjük, hogy idővel hozzájuk is megyünk. Aktívan kommunikálunk az egyik legnagyobb közösségi médium felületén, vannak kérdések és válaszok, a létrehozott kapcsolatrendszer elkezdett működni, közös folyamatok, kísérletek, munkák és megbízások jöttek létre. Ezeket folyamatosan tovább lehet fejleszteni a gazdaságokban. Szeretnénk erősíteni a kialakult hármas kapcsolatot, a gyakorlat, az egyetem és a gazdálkodók között a Digitális Agrárakadémia forrásaiból és minden más eszközzel.

Írtuk 2021. június 29-én, a teljes cikket itt lehet elolvasni.

Díjaztuk a Digitális bemutató gazdaságok szakembereit, köszönjük a termelőknek

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma nevében köszönjük nekik és az újonnan jelentkezőknek is a szakmát közösen fejlesztő együttműködést!í