A Heves megyei Átányban folytatódott a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi programsorozata 2022. november 17-én. A rendezvényen, amit a helyi közösségi házban tartottak, megismerhettük az Ötvös Zoltán által vezetett HEMAG Kft.-t, és előadás is elhangzott a talajerőgazdálkodásról.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) helyi szervezete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös rendezvényén Dr. Gulyás Miklós, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársa, a Talajtani Tanszék egyetemi docense az előadásában felhívta a figyelmet a DAA online elérhető tananyagaira. A modulok egy regisztráció után itt érhetőek el. A már elkészült 36 tananyag között szerepel a docens előadásának témája is, a talajerőgazdálkodás, de az érdeklődők – teljesen ingyen – részletesen foglalkozhatnak például a precíziós gazdálkodással, az ipari drónok felhasználásával vagy a hozamtérképek készítésével; a nagyobb témakörök között megtalálható a méhészet, erdészet és a szántóföldi növénytermesztés is.

A MATE docense a „Talajerőgazdálkodás a gyakorlatban” című előadása közben

Dr. Gulyás Miklós a hallgatóság előtt úgy fogalmazott, hogy előbb meg kell tanulni precízen gazdálkodni, és csak utána érdemes a precíziós technológiákat alkalmazni, felhasználni. Az előbbit bárki meg tudja valósítani, nem kellenek hozzá drága gépek vagy eljárások, csak annyi, hogy megismerjük a termőföldet. A digitális technológia természetesen komoly segítséget jelenthet, de csak akkor, ha bőséges információ áll rendelkezésre a beavatkozási pontokról. Tehát az első és legfontosabb tanács: ismerd meg a földed! A docens ezt még annyival egészítette ki, hogy „ne csak 30 centiméter mélységig”, mert a növények fejlődését befolyásoló okok sajnos lejjebb találhatók. Aki alaposan megismeri a talajt, ráadásul rendszeres méréseket, valamint hozamtérképet készít és ezek eredményét összeveti, már képes lehet például a differenciált tápanyag-kijuttatásra.

A tápanyaghiány pótlása és a talajvizsgálati információk

Mivel Magyarországon majdnem mindenhol hiány van a növény számára elengedhetetlen mikroelemekből a talajban, ezért ezeket pótolni kell. Ráadásul az adott haszonnövény – a fejlődési ciklusának megfelelően – más és más igényekkel rendelkezik a tápanyagok szempontjából. Ezért rossz az a gyakorlat, miszerint például a búzát ősszel egyszer és tavasszal kétszer trágyázzák, hiszen a helyes eljárás az lenne, hogy – az adatok ismeretében – a növény igényeinek megfelelően pótolják a tápanyagot. Ha így járnak el, akkor valószínűleg évente 6-8 alkalommal kellene – az előző példával összehasonlítva – kevesebb tápanyagot kijuttatni – zárta gondolatait Dr. Gulyás Miklós.

A szakértő elmondta azt is, hogy a talajvizsgálatnál érdemes figyelni arra, hogy mennyire agyagos a föld. A magasabb agyagtartalom esetén előfordulhat, hogy a növény nem tudja felvenni a káliumot, hiába pótolják azt a gazdák. Erre megoldást jelenthet, ha többször kevesebb mennyiségben juttatják ki a káliumot, de a lombtrágyázás is hasznos lehet. Figyelni kell továbbá a föld pH-szintjére is, hiszen 5,5 és 7,5 pH felett a növény képtelen felvenni a foszfort a talajból. Mivel ennek a kémiai anyagnak a jelentősége óriási a növény fejlődése szempontjából, ezért a pótlására is figyelni kell – mondta Dr. Gulyás Miklós.

Ötvös Zoltán ügyvezető bemutatta a HEMAG Kft.-t

A rendezvényen előadást tartott Ötvös Zoltán, a HEMAG Kft. ügyvezetője, aki elmondta, hogy a vállalata a Heves és Átány körül elterülő földeken gazdálkodik. A cég bérleményei 800-850 hektárnyi termőföldet ölelnek fel, továbbá szolgáltatásként 2200 hektárt művelnek. Kifejtette, hogy teljeskörű szolgáltatást végeznek partnereiknek: a vetőmag beszerzésétől a talajmunkákig mindent maguk végeznek. Több John Deere munkagéppel is rendelkeznek, amelyek precíziós eszközökkel is fel vannak szerelve. Az ügyvezető az összegyűlt gazdák előtt bemutatta a munkagépek gyártójának online felületét, amelyen keresztül pontosan lehet követni a gépek mozgását, állapotát, igényeit (üzemanyag, szerelés), de akár hozamtérképek készítésére is alkalmas.

A rendezvényt Szendrei László nyitotta meg

A bemutatón rövid beszédet mondott Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke, aki egyben a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének is elnöke, valamint Jámbor Dénes, Átány polgármestere.