A távérzékelés az egyik legfontosabb adatnyerési technológia a precíziós mezőgazdaságban: a segítségével térhez kötött, aktuális adatokat kapunk.  A termést befolyásoló tényezők térbeli variabilitásának felismerése, azonosítása, mérése és térképezése szinte lehetetlen lenne a távérzékelés nélkül.  A felvételek kiértékelésével pontos és egyben látványos eredményekhez juthatunk például a talaj vagy vegetáció állapota kapcsán, de az adatok elemzéséhez, ábrázolásához és értelmezéséhez elengedhetetlen interdiszciplináris tudás, vagyis fontos, hogy képezzük magunkat – mondta Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata, az Óbudai Egyetem docense a Fejér megyei Enyingen, a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatógazdasági programján.

Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata, az Óbudai Egyetem docense szerint a műhold és a drón kiegészítik egymást a helyspecifikus gazdálkodási gyakorlatban

A műholdas rendszerek folyamatos adatnyerést biztosítanak, nagy területekről egyre jobb geometriai felbontással, vagyis egyre nagyobb részletességgel. Az ugyan tény, hogy a műholdas adatok nyerésének van egy szűk keresztmetszete, ez pedig nem más, mint az időjárás: ha felhős az ég, nem lesz jó minőségű a felvétel. Ugyanakkor érdemes mérlegelni azt is, hogy 10 méteres pontosságú szatellitfelvételekhez – amelyek 3-5 naponta frissülnek – ingyen hozzá lehet jutni. Szükség esetén – ha az időjárás nem kedvező – akkor érdemes drónt használni, hiszen az eszközt akkor is lehet reptetni, amikor felhős az égbolt. Természetesen nem csak akkor érdemes drón adatnyerést tervezni, mert vannak olyan alkalmazások, amelyek esetén nem elegendő a műhold felbontása, mint például a gyomosodás mértékének vizsgálata és térképezése. Ebben az esetben célszerű drónt használni.

„A távérzékelés kapcsán tisztában kell lenni azzal, hogy a két technológia, a műhold és a drón, nem versenytársak, hanem kiegészítik egymást”– mondta az egyetemi docens.

Résztvevők a DAA bemutató gazdasági programján a Fejér megyei Enyingen

Azok a műholdas adatok, amelyek extra nagy felbontásúak, vagyis egy méter körüli részletességgel készülnek, nagyon drágák. Azonban lehetőség van olyan szolgáltatást választani, amely nem az eredeti felvételeket, hanem a felvételekből származtatott adatokat, esetleg a kiértékelésből származó információkat közli, mint például a vegetációs indexeket, vagy automatikus módon előállított tematikus térképeket, de ennek is jelentős költségvonzata van.

Jelenleg a 10 méteres geometriai felbontású Sentinel 2 műholdfelvételek ingyen is elérhetőek. Továbbá olyan webes felületek is a felhasználók rendelkezésére állnak, amelyek lehetővé teszik műholdas adatok keresését és letöltését, de lehetőség van az egyes sávok közötti műveletek elvégzésre is a webes felületen.

Több, a témában jártas és gyakorlott szakember is jelen volt a Digitális Agrárakadémia enyingi rendezvényén

Jó hír, hogy 2022-től a hazai Földrajzi Információs Rendszer már működik, ahol Magyarországot lefedő, archivált Sentinel műholdfelvételek szabadon érhetők el. Az adatbázis a fir.gov.hu címen található meg. Itt egyszerűen kereshetők az adatok, egyben le is tölthetők. A felvételek ráadásul az egységes országos vetület rendszerbe (EOV) transzformált formátumban is lehívhatók. A webes felületen lehetőség van színkompozitok és néhány indexkép automatikus előállítására – hívta fel a figyelmet Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata. Ugyanakkor továbbra is információhoz lehet jutni az Európai Űrügynökség Kopernikusz-programján keresztül és az archivált felvételek innen is ingyenesen tölthetők le.

A szakértő szerint valamennyi agrárinformatikai ismeretre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a gazdálkodó értelmezni vagy használni tudja a távérzékelésből származó adatokat. A legnagyobb problémát az jelenti általában, hogy miként jelenítsék meg a letöltött adatokat.

A legkézenfekvőbb választás erre a célra például a QGIS, ami egy ingyenes, nyílt forráskódú térinformatikai szoftver. Ebben a programban már szabadon megjeleníthetők az adatok és elemzések is elvégezhetők. Azonban a szoftver kezelése alapfokú térinformatikai tudást igényel. Több forrásból származó adatkezeléshez professzionális szoftverek készségszintű alkalmazásához szükséges ismeretek különböző képzéseken megszerezhetők. Igényeknek megfelelően ezen a területen is egyre nagyobb a fejlődés. Több egyetemen elindultak például szakmérnöki képzések, melyek komplex elméleti és gyakorlati ismereteket biztosítanak. Továbbá néhány napos tájékoztatókat a nagy integrátorok is szerveznek a témában.

Dr. Pecze Zsuzsanna, az az IKR Agrár Kft. fejlesztési ágazatvezetője egyebek mellett a tápanyagutánpótlást is érintette az előadásában

Az enyingi rendezvényen felszólalt Dr. Pecze Zsuzsanna, az IKR Agrár Kft. fejlesztési ágazatvezetője is, aki a talajmintavételezésről, a talajszelvények vizsgálatáról, a műtrágyaszórásról és a zónázásról tartott előadást. Bögyös Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője pedig az agrártámogatásokról beszélt.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője, Bögyös Zsolt az agrártámogatásokról és azok változásairól beszélt a résztvevőknek