Hazánkba is megérkezett a Syngenta legújabb digitális fejlesztése, a Cropwise Protector. Az agronómiai döntéseket segítő platform azonnal használható elemzéseket és javaslatokat készít, emellett betegség-előrejelzés, határszemle és okospermetezés funkciói is vannak. Közelebbről is megnéztük a programot, az agrárdigitalizáció egyik hasznos gyakorlati megvalósulását.

Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője mondta el, hogyan segíti a magyar növényvédelmet is a betegségelőrejelző program

„Egy gazdaság életében a növényvédelem tervezése, koordinációja, időzítése és a kezelések megfelelő adminisztrációja nagy kihívást jelent a szakemberek számára. A fenntartható és jövedelmező növénytermesztés egyik alapköve, hogy a növényvédelem a leghatékonyabb módon, szakmai adatokkal alátámasztott legyen. Ezt a kihívást vettük alapul, amikor elkezdtük a rendszer hazai adaptációját és tesztjét több mint 30 hazai üzemben az elmúlt szezonban” – mondta Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője.

A rendszer egyik felülete

A Cropwise Protector minden funkciója szervesen kötődik az üzem működéséhez. A táblaszintű, őszi búza betegség-előrejelzés mellett a növényvédelmi munkákban résztvevő szakemberek megfigyeléseit, adatgyűjtését, döntéseit és kommunikációját összefogó határszemle applikáció is helyet kapott – folytatta. A platform a táblák műholdképeinek megjelenítését teszi lehetővé a Cropwise Imagery rendszerrel. Továbbá a növényvédelmi munkát támogató tervező és adminisztrációt végző funkciók is helyet kaptak benne.

Táblaszintű adatok támogatják a szakmai döntéshozatalt

Betegségelőrejelző modell segíti a növényvédelmet

A Protector egyik leghasznosabb része az őszi búza táblaszintű betegségmodell, amely 5 napos előrejelzést nyújt a legfőbb betegségekre.

Ez nem csak az időjárási adatokat gyűjti, hanem figyelembe veszi a talajtípust, az előveteményt, a vetés és a kelés idejét, valamint a termesztett fajta betegségek iránti fogékonyságát is. Így teljesen gazdaságra és adott táblára szabott ajánlásokat kaphat a gazdálkodó a kezelések időzítésére, javíthatja a kezelések hatékonyságát és növelheti a termésátlagot. A rendszer a hamarosan újabb szántóföldi kultúrákkal, őszi árpával és napraforgóval bővül majd.

Számos adat gyűjtőhelye a program

Áttekinthető növényvédelem

A határszemle és az idővonal applikáció a csapaton belüli kommunikációt segíti. Az okoseszközökön is elérhető határszemle a kijuttatásban résztvevők számára hatékonnyá és áttekinthetővé teszi a növényvédelmi folyamatokat és a hozzá tartozó adatokat. A táblák folyamatos nyomon követésében nyújt hatékony segítséget a Sentinel 2-es rendszer műholdas felvételeinek megjelenítése, amely aktuális képet ad a növényállomány fejlődéséről, változásáról és lehetővé válik segítségével az esetleges negatív behatások – például technológiai hiba, talajfolt – javítása.

Vegetációs index a vizsgált területeken

Okospermetezés

Az okospermetezés funkcióval a szakemberek éves növényvédelmi terveket készíthetnek és nyomon követhetik azt. A rendszer segítségével feladatot, avagy munkautasítást adhatnak és a permetezés végrehajtását követően egyszerűen adminisztrálhatják a növényvédelmi kezelést. Ezek az adatok ezután szerves részét képezik a permetezési naplónak. Egy új digitális rendszer bevezetése egy gazdaságba mindenki számára tanulási folyamat, így a személyes konzultációk segítik a rendszer használatának elsajátítását az üzemben.

Az új fejlesztésről készült videó itt tekinthető meg:

 

A cég videója és közleménye alapján szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök 2021, 3-as csoport