Agrár digitális megoldásokat
bemutató e-tananyagok

A Digitális Agrárakadémia keretében folyamatosan bővülő ismeretterjesztő anyagokat készítettünk az érdeklődőknek. A tananyagok a Nexius keretrendszerben érhetők el.

Jelenleg az alábbi 9 modulban 31 témakör érhető el. Az egyes témakörökhöz kiegészítések készültek a környező Kárpát-medencei országok termelői részére. A tananyagokat folyamatosan fejlesztjük a technológia változása és a felhasználók visszajelzése, véleménye és igénye alapján.

Kérjük kövesse a Nexius rendszer útmutatásait.

vagodeszka

Farm menedzsment modul

Ha most ismerkedik a digitális megoldásokkal javasoljuk, hogy ezzel a modullal kezdje. A modul tartalmazza az agrár digitális alapismereteket, amiben összefoglaltuk a mit is jelent a digitalizáció a mezőgazdaságban. A digitális farm menedzsment alapozza meg az üzem szintű tervezéshez, döntéshozáshoz szükséges ismereteket. A digitális technológia és jog segít a szabályozások áttekintésében. Az elérhető adatok és digitális szolgáltatások bemutatása segít eligazodni a jelenlegi kínálatban. A modul tartalmazza a vidékfejlesztéssel kapcsolatos digitális megoldásokat kiemelve a vidéki turizmus területeit.

farm-menedzsment
szantofold

Szántóföld modul

A szántóföldi modul tartalmazza a precíziós szántóföldi növénytermesztést, növényvédelemmel, valamint a talajjal és a talajerő gazdálkodással kapcsolatos digitális megoldásokkal kapcsolatos ismereteket.

Állattenyésztés modul

Az állattenyésztés modul tartalmazza a precíziós állattenyésztés általános alapismereteit. Konkrét ágazatként jelenleg a szarvasmarha, a baromfi, a méhészet és az aquakultúra ágazat érhető el. A modulban az egyes ágazatok mellett külön fejezetet kapott az állategészségügy és a takarmányozás területe is.

allattenyesztes
kerteszet

Kertészet modul

A kertészeti modulban külön területként került feldolgozásra a precíziós szántóföldi és üvegházi zöldségtermesztés, a gyümölcstermesztés.

[

Szőlészet, borászat modul

A modul a szőlészet és borászat digitális megoldásait tartalmazza.

boraszat
erdeszet

Erdészet modul

Az erdészetben is jelentős szerepe van a digitális megoldásoknak, amelyekkel ebben a modulban ismerkedhetnek meg.

Precíziós gépek modul

A gépeknek kulcsszerepe van a precíziós technológiában, mind az adatgyűjtésben, és a precíziós beavatkozásban egyaránt. A gépek működéséről is egyre több adat áll rendelkezésre, ami segít a hatékony üzemeltetésben. A modulban megismerkedhetnek a precíziós gépek üzemeltetésével, a prediktív gép karbantartással és a robotokkal.

precision-machines
taverzekeles

Távérzékelés modul

Jelenleg a legtöbb adatot a talajról, a növényekről, a kártevőkről a távérzékelés biztosítja. A modulban megismerkedhetnek a drónok használatával, valamint a drónok és a műholdak által gyűjtött adatok feldolgozásával. A modulban bemutatjuk az adatok feldolgozásával elérhető információk felhasználhatóságát.

Digitális Termelői Piac modul

A Digitális Agrárakadémia a termelés és az üzem vezetése mellett kiterjed a termékpályákon alkalmazható digitális megoldásokra is. A modul tartalmazza az elsődleges termelői feldolgozás higiéniáját, a minőségbiztosítási rendszereket, a termékpálya nyomonkövetést, valamint az elektronikus kereskedelem működését, szerepét.

digitalis-termeloi-piac