Farkas Kft.

farkas-kft-gazdasag

Bemutatkozás

Farkas László a Somogy megyei Zimány környékén gazdálkodik, családjával 630 hektárt művelnek. A cég főtevékenysége: Olajos magvak és gabonafélék kombinált termesztése. A vállalat 2003. január 24-én alakult. Nemcsak gyakorolja a precíziós gazdálkodást, hanem annak megismertetéséért, elterjesztéséért is rengeteget tesz, egyfajta missziót képvisel.

Precíziós gondolkodás

farkas-kft-gazdasag1

Az első differenciálásokat a tápanyag-gazdálkodásban hajtottuk végre. Több módszert alkalmazunk hazánkban is az eltérő táblán belüli adottságok meghatározására, az ún. menedzsmentzónák kialakításához. A tápanyag-gazdálkodás ezeknél a módszereknél konkrét talajmintavételi pont talajvizsgálati eredményén alapul.

Személyszerint a differenciált tápanyag-kijuttatás jelentőségében hiszek. A jó tápanyag-gazdálkodási terv fontos elemének tartom a tényleges hozamok foltokhoz történő rendelését és a reális hozamtervek foltszintű elkészülését.

A hozamtérképező elengedhetetlen a jó tervek készítéséhez, ez azonban nem csak a kombájnba szerelhető hozamtérképezőt jelenti. Ma már működik hazánkban a műholdas felvételekből előállított hozammeghatározás is.

A precíziós műtrágyaszórás kivitelezése során a fedélzeti számítógépbe kijuttatási térképet másolunk, amelyet nagy pontossággal végrehajt a műtrágyaszóró, és a műtrágyaszórás tényleges adatait rögzíti is a fedélzeti számítógép.

farkas-kft-gazdasag2

A szántóföldjeink jelentős eltéréseket mutatnak a minőségükben, az átlagos aranykorona-érték 19, de ebben van 25-ös és 90 aranykoronás is. A megművelt területek a Somogyi-dombsághoz tartoznak, lejtősek, ami eleve magában hordozza a heterogenitást. Szántóföldi növénytermesztéssel és növénytermesztési szolgáltatás nyújtásával foglalkozunk. A vállalkozás fő célkitűzése a jövedelem előállítása a megélhetéshez, a fejlődés fenntartásához. A precíziós gazdálkodás úgy optimalizálja a ráfordításokat, hogy közben megvalósítja a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot is.

Már 2003-ban olyan műtrágyaszórót és permetezőt vásároltunk, ami alkalmas volt a differenciált kijuttatásra. A 15 éves gyakorlat alatt a tápanyag-gazdálkodás, a kalászos gyomirtás és a szemenkénti vetés során hajtottunk végre táblán belüli differenciált kijuttatásokat az eltérő termőhelyi adottságokra alapozottan.

 

A gyomirtás területén sikerült a kalászosok esetében tényleges gyomfelvételezésen alapulóan differenciálni a kijuttatást. A tényleges adatoknak megfelelően, ahol nem volt gyom, ott nem történt gyomirtás, ahol csak egyszikű gyom volt, ott csak egyszikű gyomirtó szert, ahol csak kétszikű gyom volt, ott csak kétszikű gyomirtó szert juttattunk ki. Az elmúlt 10 évben a terület 53%-át nem kellett gyomirtani, volt olyan év, amikor 86%-án nem volt szükség gyomirtásra. A nem kezelt területek a következő években nem gyomosodtak ki, nem romlott a kultúrállapotuk. A talajon keresztül is ható gyomirtó szerek vonatkozásában a kukorica- és a napraforgó-kultúrákban a talajvizsgálati eredményeket felhasználva differenciáltuk az engedélyokiratban feltüntetett dózishatárokon belül a gyomirtó szereket.

A differenciált tőszámkísérleteket 10 évvel ezelőtt kezdtük el, amelyek a kukorica- és a napraforgótáblákon valósultak meg.

Összefoglalva, a precíziós gazdálkodás segítségével szakmailag megalapozott differenciálásokat tudunk végrehajtani kitűzött céljaink megvalósításához. Az eszközök segítségével javul a munka termelékenysége, és ténylegesen javulnak a munkavégzés körülményei is.

Tevékenységek

  • Georeferált talajmintavétel 3 hektáronként
  • Hozamtérképes betakarítás
  • Differenciált tápanyag-kijuttatás
  • Helyspecifikus növényvédelem
  • Táblatörzskönyvvel összekötött – térinformatikai rendszerek alkalmazása

Elérhetőség

Cégnév: Farkas Kft.

Cím: 7471 Zimány, 048/13 hrsz.

Kapcsolattartó neve: Farkas László Attila

Telefonszáma: 70/3394033

E-mail címe: farkaskft@freemail.hu