Budapesten tartott kongresszust a CLIMMAR, az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetsége. Ezen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondta el, hogy az agrárágazat eredményességéhez nagy szükség van a gépi szolgáltatások, illetve a gépforgalmazás magas színvonalára is. Az Agrárminisztérium a 2023-ban induló új agrártámogatási ciklusban is nagy hangsúlyt fektet a technológiai megújulásra és a digitalizációra.

Folytatódik a 2021-ben indult nagyszabású mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási program, amelynek köszönhetően az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiac folyamatos és dinamikus fejlődésen ment keresztül – fogalmazott Feldman Zsolt a budapesti rendezvényen. Az európai és a hazai agráriumot érintő minden nehézség ellenére 2021-ben 800 millió euró értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a magyarországi gazdálkodók. Ez a trend idén sem csökkent, hiszen 2022 első felében 400 millió eurót meghaladó értékesítés volt tapasztalható – írta az Agrárminisztérium.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszél az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetségének (CLIMMAR) budapesti eseményén – Fotó: Pelsőczy Csaba, AM

Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy a hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz igazítsa – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CLIMMAR kongresszuson.

Feldman Zsolt az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetségének eseményén kijelentette, hogy a szervező MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) és a kormány között szoros szakmai partnerség működik. Az európai és a hazai agrárium ugyanis szerinte akkor tud erősebbé válni, ha a kormányzat, a gazdálkodók és a mezőgazdaság ipari-szolgáltatási háttere képes közösen gondolkodni és együttműködni. A MEGFOSZ hazánkban az edukáció területén is példamutató tevékenységet folytat, hiszen a fiatalok számára a ’Legyél Te is agrárgépész!’ programon keresztül népszerűsíti az agrárgépész szakmát és növeli a nem egyszerű munkaerőpiaci körülmények között a hivatás presztízsét – folytatta az államtitkár.

Ezért fontos az agrárdigitalizáció

Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzése érdekében elindított program környezeti és gazdasági szempontból is komoly mérföldkő a magyar mezőgazdaság életében. Kiemelte, hogy a versenyképesség fenntartása, az élelmezés biztonsága és a környezeti fenntarthatóság érdekében
a digitalizáció,
a megfelelő gépesítés,
a legkorszerűbb erő- és munkagépek, illetve
a precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök használata alapkövetelménynek tekinthetők.

Feldman Zsolt rendkívüli fontosságúnak jelölte meg az európai élelmiszer-ellátási biztonságot és élelmiszer-szuverenitás kérdéskörét. A cél az, hogy az európai gazdaságot sújtó energiaválság és az elmúlt időszakban megszakadt ellátási, értékesítési láncok, valamint az ebből fakadó bizonytalanság mihamarabb eloszoljon a mezőgazdasági termelők számára is – írták.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021 precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport