Az erdélyi Székelyudvarhelyen és Csíkdánfalván folytatódott a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi hálózatára alapozott rendezvénysorozat 2022. október 8-án, szombaton. A rendezvényről Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke beszélt.

Székelyudvarhelyen a Polgármesteri Hivatal Szent István termében követhették az érdeklődők az előadásokat, amelyeket Hatos György kertészmérnök, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza és Dr. Hegedűs Dénes, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnökhelyettese tartottak. Az előadók bemutatták egyebek mellett a digitális kaptármérleget és a méhbetegségeket – tájékoztatott Becze István, a Székely Gazdaszervezetek elnöke. Hozzátette, hogy Székelyföldön jelenleg mintegy ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, akik nyolc szakmai szervezet tagjai. Újdonság, hogy idén – hagyományteremtő jelleggel – elindították a Nektária Székelyföldi Mézversenyt, amire 155 terméket neveztek 77 méhészettől. A verseny ötletgazdáinak az volt a célja, hogy a méhészek ne csak egy megmérettetésen, de egy fórumon is részt vehessenek, ahol új módszerekkel, az ágazat egészét érintő trendekkel is megismerkedhetnek.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek elnöke

Nagyon fontos, hogy felhívjuk a méhészek figyelmét a minőségi szempontokra. Mivel Erdélyben az úgynevezett havasi mézet termelik, amiből csak kisebb mennyiséget lehet előállítani, ezért a hozzáadott érték, a magas minőség teheti versenyképessé akár a nemzetközi piacon is ezt a terméket” – mondta Becze István.

A tervek szerint létrehoznak majd egy online platformot is az erdélyi mézek értékesítésére, ahol a gazdák együtt jelenhetnének meg a piacon. Ugyanakkor két nagy – egyenként 250 ezer eurós – pályázatot is elnyertek, amelyekből a helyi méztermelést fejlesztik majd – jelezte az elnök.

A Hargita megyei Csíkdánfalván, a Kubik-gödörben tartott bemutatón felszólalt Parajdi Attila, a Robotic Management képviselője és Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Az agrárdigitalizációs gyakorlatokról tartottak előadást és bemutatót Csíkdánfalván

A tartalmas előadások témái a fejőrobotok, az istálló technológia és a hegyvidéki befektetési lehetőségek voltak.

Becze István a rendezvény kapcsán megjegyezte, hogy az előadásokat az évente megrendezett helyi vásár keretében tartották. Az egyik kiemelt téma a Székely Géngyűrű Program és az abban résztvevő gazdák bemutatása volt. Kifejtette, hogy a program keretében az egyesület támogatást nyújt azon gazdáknak, akik bizonyos ősi magyar haszonállat fajtákat gondoznak, így megőrizve ezeket az útókornak. Szó esett a hegyvidéki befektetési lehetőségekről is, amiről Becze István azt közölte: több, Székelyföldet érintő pályázat is megjelenik, amelyekre érdemes a helyi gazdáknak figyelni. Becze István hangsúlyozta, hogy a Digitális Agrárakadémiát minden nagyobb rendezvényükre meghívják, hiszen az említett területeken is kiemelt a digitalizáció és az online tananyagok szerepe.

„Az egyesület szívén viseli, hogy a gazdák hozzájussanak a legfrissebb információkhoz, legújabb technológiákhoz, és mindkét itt részletezett rendezvény ennek kiváló terepe volt” – fogalmazott az elnök.