A Baranya megyei Véménden folytatódott a Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi hálózatára alapozott rendezvénysorozata 2022. október 20-án. A Trefort-pusztán tartott előadásokon szó esett a precíziós gazdálkodásról, a légi növényvédelemről, valamint a drónok felhasználásának technikai és jogi hátteréről is.

Dányádi Gergely, a Marsh Kft. értékesítési igazgatója

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi szakértője a MAGOSZ közreműködésével szervezett a rendezvényen főként a drónok felhasználásának hazai lehetőségeiről beszélt: a permetezésről, a monitoringról és a tápanyag-utánpótlási rendszerekről. A szakértő kiemelte, hogy a légi növényvédelmi rendelet jogi háttere lehetőséget biztosít a drónokkal folytatott növényvédelmi tevékenységre-permetezésre, hasonló elvárásokkal, mint a repülőgéppel vagy helikopterrel végzett növényvédelmi tevékenység. Elmondta továbbá, hogy jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan növényvédelmi készítmény, amelynek engedélyokirata lehetőséget biztosítana a drónnal történő kijuttatásra. Kiemelte, hogy idén megkezdődött a permetező drónok típusminősítése, így csak azok a permetező drónok kerülhetnek forgalomba, melyek rendelkeznek a megfelelő típusminősítéssel. A növényvédelmi rendelet alapján a felhasználáshoz szükséges egy akkreditált drónpilóta képzés elvégzése is, és külön engedély szükséges abban az esetben, ha például bérmunkában, szolgáltatásként szeretnénk végezni a drónos permetezést.

„Összegezve elmondható, hogy még mindig tilos a drónos permetezés, mert egyelőre nincs drónos kijuttatásra engedélyezett növényvédelmi készítmény ” – hangsúlyozta Balázs Viktor.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi szakértője

A területeink, növényállományaink megfigyelése már más kérdés, hiszen ennek lehetőségét a jogszabály biztosítja, és mára nagyon sokat fejlődött a technológia. A monitoring drónok az eltérő képalkotó technikákkal lehetőséget biztosítanak növényállományaink felvételezésére. A felvételezés során kapott adatok a talajvizsgálatok, hozamtérképek és egyéb információk segítségével lehetőséget biztosítanak egy táblán belül a homogén területek lehatárolására, menedzsment zónák kialakítására.

„A menedzsment zónák lehatárolásával pedig lehetőségünk van a táblán belül, egyedi, célzott kezelést biztosítani, mind tápanyag-utánpótlás, differenciált vetés vagy növényvédelem kapcsán” – fogalmazott a szántóföldi szakértő.

Tarnai Lívia, a Baranya Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést támogató Főosztályának vezetője

A drónos növénytáplálásnak is vannak korlátai, amelyeket a gazdáknak szem előtt kell tartaniuk: a méretük miatt csak bizonyos készítmények alkalmazhatók biztonsággal. Ezek főként olyan anyagok, aminosavak, huminsavak stb., amelyek nagy töménységben sem okoznak fitotoxicitást vagy perzselést a növényállományon – zárta előadását Balázs Viktor.

A rendezvényen előadást tartott Tarnai Lívia, a Baranya Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést támogató Főosztályának vezetője, valamint Dányádi Gergely, a Marsh Kft. értékesítési igazgatója.