Az egyik legnagyobb hazai agrárcégnél folytatódott a Digitális Agrárakadémia bemutató programsorozata. A Bonafarm Csoport egyik tagja, a Dalmand Zrt. adott otthont az eseménynek, ahol a drónok szerepéről is sok szó volt. Emellett a MAGOSZ Tolna megyei szervezete és a Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör közreműködésével tartottak 2022. november 11-én közös gazdafórumot az ifjú gazdáknak, az érdeklődő gazdálkodóknak, gazdálkodó szervezeteknek és szaktanácsadóknak.

A megjelenteket Kostyál Etelka, a Tolna Megyei Ifjú Gazda Gazdakör elnöke köszöntötte, ezt követték a szakmai előadások.

Tóth Szabolcs, a Dalmand Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője a Bonafarm Csoport bemutatását követően a Dalmandon alkalmazott precíziós gazdálkodási megoldásokról tartott beszámolót. A Zrt. több mint 20 éve, 2001 óta gyűjti a technológiával kapcsolatos tapasztalatait. Az akkor még sok pontatlansággal bíró rendszer 2004-et követően robbanásszerű fejlődésnek indult. A precíziós gazdálkodás Dalmandon a területek azonosításával és lehatárolásával biztosítja a változások kezelését, továbbá lehetővé teszi a változó környezet melletti gazdaságosabb termelést. Hatékonyabb a vetőmag, a műtrágya, valamint a növényvédő szerek felhasználása, illetve az elmúlt évek szűkebb vízellátása mellett még fontosabb a technológia által biztosított gazdaságos öntözés – fogalmazott a szakember.

Tóth Szabolcs, a Dalmand Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője részletesen beszélt a Dalmandon alkalmazott precíziós gazdálkodási megoldásokról

A következő előadó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszéki mérnöke, Simon Szabina volt, aki a „Drónok szerepe a mezőgazdaságban” című prezentációjában foglalta össze az UAV-k (Unmanned Aerial Vehicle, magyarul pilóta nélküli repülőgép) gyakorlati ismereteit és hívta fel a figyelmet a technika biztonságos alkalmazásának sarkalatos pontjaira. A szabályozásról is beszélt, mert sokan sajnos még mindig előképzettség és komoly gyakorlati tapasztalat nélkül reptetik a drónjaikat. Kitért a drónpilóta képzés részleteire is, amire a MATE is lehetőséget biztosít.

Simon Szabina növényvédelmi drónpilóta, tanszéki mérnök, PhD hallgató, aki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusáról, Keszthelyről érkezett Dalmandra előadni

Elmondta, hogy a világ változó feltételei, körülményei és elvárásai miatt fenntarthatóbb és hatékonyabb növénytermesztés megvalósítása szükséges, továbbá az indokolatlan vegyszerhasználat nem folytatható. A fejlesztő szakemberek korszerű, innovatív permetezési megoldások teremtésével igyekeznek csökkenteni a vegyszerkijuttatás mértékét, valamint növelni a kezelések hatékonyságát. Komoly lehetőség még a foltkezelések használata, valamint kiemelten fontos a növényvédő szerek helyes alkalmazása, amivel biztosítható az előírt, indokolt kezelési mennyiség és idő. A különböző szórásminták használata is sok jó megoldás gyakorlatba illesztését teszi lehetővé – mondta MATE szakembere.

Simon Szabina arról is beszélt, hogy a drónos permetezés célzott, hatékony, precíz foltkezelésével akár 90% víz és 50% növényvédőszer megtakarítás is elérhető a hagyományos módszerekhez képest.

Gép- és eszközbemutató a Dalmand Zrt. telephelyén, a Digitális Agrárakadémia bemutató programsorozatának helyi rendezvényén

Az előadásokat követően a résztvevők megnézték a Dalmand Zrt. gépműhelyét, a precíziós gazdálkodás során használt eszközöket. A megjelent 34 gazdálkodó és 6 szaktanácsadó ezután a Róna Kft. meglátogatásával egybekötött ebéd során beszélte meg a technológiákhoz tartozó kérdéseket, valamint a saját gazdaságaikra és szakterületükre vonatkozó fontos kihívásokat és témákat.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport