A termőföldtől az asztalig elv érvényesül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőn tevékenykedő Hubai és Társai Kft.-nél. A Digitális Agrárakadémia (DAA) bemutatóüzemi programsorozatának helyi állomásán megnézhettük, mire lehet jutni egy jó üzleti tervvel és okos gépekkel.

A Hubai és Társai Kft. 1200 hektáron gazdálkodik Karcag környékén

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) helyi szervezete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös rendezvényén Hubai Imre Csaba, a Hubai és Társai Kft. ügyvezetője elmondta, hogy cégük – tizenhat másik vállalattal együtt – tagja a Nagykunsági Mezőgazdasági Ökoszövetkezetnek, amely mintegy 4000 hektáron gazdálkodik Karcag határában. A Hubai és Társai Kft. lassan már harminc éve foglalkozik bio- és biodinamikus gazdálkodással 1200 hektáron; a fő tevékenységi körükbe a növénytermesztés, az állattenyésztés, kertészet és a vendéglátás tartozik, de rendelkeznek vágóhíddal és feldolgozóüzemekkel is. Az utóbbiakban egyebek mellett növényi olajokat préselnek, kenyeret sütnek és gyógyhatású termékeket állítanak elő. A gazdaságot és az üzemeket kiegészíti két, egész évben nyitva tartó étterem és szálloda Karcagon, valamint Berekfürdőn egy további étterem.

A szántóföldeken többek között kukoricát, napraforgót, szóját, kölest, lucernát, borsót és különböző gyógynövényeket termelnek

A Szövetkezetben 131 gazdatárs, valamint alkalmazott dolgozik, és az éves termelési mérlegük meghaladja a kétmilliárd forintot. A szántóföldeken elsősorban kukoricát, napraforgót, szóját, kölest, lucernát, borsót és különböző gyógynövényeket termelnek, de megtalálható náluk a sivatagi, az őszi és a tavaszi zab, a tritikálé, a máriatövis és a kender is. A termény egy részét az üzemekben feldolgozzák és olajokat készítenek belőle, más részét pedig exportálják. A növények mellett tartanak még 520 szarvasmarhát, 54 bivalyt, 500 birkát, 54 kecskét, valamint körülbelül 1200 sertést (a számok az anyajószágot és a szaporulatot takarják). Az állatok nagyobb részét saját maguk dolgozzák fel a vágóhídon, majd a hústermékeket az éttermekben vagy a biopiacon értékesítik. Az idei aszály a céget sem kímélte, a Nagykunság még szárazabb lett: mindössze 95 milliméternyi eső esett a nyár végéig, amire 1863 óta nem volt példa. A nehézségek ellenére minden idei munkát elvégeztek a szántóföldeken és a kertészetben is, így remélhetőleg nem marad bevétel nélkül a gazdaság a 2023-as évben.

A legkorszerűbb berendezéseket használják a gazdaságban

„A legkorszerűbb termelési berendezésekkel rendelkezünk, a digitális technológiát alkalmazzuk. A munkatársaink között vannak mérnökök, technikusok és szakmunkások is, így a termőföldtől az asztalig elvet a szó szoros értelmében képesek vagyunk megvalósítani a segítségükkel” – fogalmazott Hubai Imre Csaba.

A digitális technológiát elsősorban a vetés, illetve a növényápolás során alkalmazzák. A gazdálkodó szavai szerint, „amit digitális technológiával vetettünk el, azt digitális technológiával takarítjuk be”. A munkafolyamatokat Fendt traktorok, CLAAS kombájnok és különböző kertészeti gépek segítik.

Permetező drón Berekfürdőn, a helyi DAA-bemutatón

A gazdaság tervei között szerepel a drónok alkalmazása, hiszen a repülő eszközök alkalmasak a precíziós növényvédelemre és a monitoringra is. A témáról, vagyis a drónok alkalmazásáról bővebben Dr. Zalai Mihály, a MATE docense, az ISM Technology kutatási igazgatója beszélt Berekfürdőn.

Dr. Zalai Mihály, a MATE docense, az ISM Technology kutatási igazgatója mutatta be a drónok mezőgazdasági alkalmazásának lehetőségeit