Kaposváron, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei Igazgatóságának Raktár utcai épületében tartottunk bemutató programot az agrárdigitalizáció és a helyes talajerő gazdálkodás témakörének fontos kérdéseiről. A délutáni rendezvény szervezésében az Ifjú Gazdák Somogy megyei Gazdaköre, a NAK megyei szervezete, a Biocont Magyarország Kft., a Farkas Kft. és a MATE is részt vett.

A Digitális Agrárakadémia programján Gazdafórum is volt, amit Bodrogi Vazul, az Ifjú Gazdák Somogy megyei Gazdakörének elnöke nyitott meg, majd  Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke mondott köszöntőt.

Dr. Gulyás Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézetének munkatársa, a Talajtani Tanszék egyetemi docense Kaposváron is fontos tudást adott át a magyar talajok állapotáról és helyes kezelésük módjáról

Dr. Gulyás Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézetének munkatársa, a Talajtani Tanszék egyetemi docense a „Talajerőgazdálkodás a gyakorlatban” címmel tartott előadást, ennek részleteit korábbi cikkünkben ismertettük, érdemes ide kattintani: A Ferrari, a Sulky és a Fendt gépeken kívül a talajra is nagyon érdemes volt figyelni Bugyin

A szakember továbbá felhívta a figyelmet a Digitális Agrárakadémia online elérhető tananyagaira is. Elmondta, hogy a DAA segít eligazodni a digitális megoldások között, segít megtervezni a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállását, továbbá kiválasztani és jól használni a valóban hatékony megoldásokat. A 9 modulban 36 témakör érhető el, amelyekhez kiegészítések készültek a szomszédos Kárpát-medencei országok termelői számára is. A tananyagokat folyamatosan fejlesztjük a technológia változása és a felhasználók visszajelzése, véleménye, valamint igénye alapján. A modulok egy regisztráció után itt érhetőek el.

Farkas László a „Digitalizációs megoldások a Farkas Kft. gyakorlatában” címmel tartott érdekes, hasznos és fontos előadást. A hazai, a precíziós gazdálkodással foglalkozó szakmában elismert szakember végigvezette a résztvevőket a helyspecifikus termelés gyakorlati lépésein. Meghatározta, melyek azok a megoldások, amelyekbe érdemes időt, pénzt és energiát fektetni, és melyek azok, amelyekkel nem éri meg foglalkozni.

A Farkas Kft. a Somogy megyei Zimány környékén gazdálkodik, Laci bácsi családjával közösen 630 hektárt művel. A fő tevékenységük az olajos magvak és gabonafélék kombinált termesztése. A vállalat 2003. január 24-én alakult. Zimányban nem csak gyakorolják a precíziós gazdálkodást, hanem annak megismertetéséért, elterjesztéséért is rengeteget tesznek, egyfajta missziót képviselve.

Már 2003-ban olyan műtrágyaszórót és permetezőt vásároltak, ami alkalmas volt a differenciált kijuttatásra. A közel 20 éves gyakorlat alatt a tápanyag-gazdálkodás, a kalászos gyomirtás és a szemenkénti vetés során hajtottak végre táblán belüli differenciált kijuttatásokat az eltérő termőhelyi adottságokra alapozottan.

Farkas László, a Farkas Kft. vezetője tartott hasznos előadást Kaposváron a helyspecifikus technológiákról

Farkas László így beszélt a precíziós múltjukról:

„Az első differenciálásokat a tápanyag-gazdálkodásban hajtottuk végre. Több módszert alkalmazunk hazánkban is az eltérő táblán belüli adottságok meghatározására, a menedzsmentzónák kialakításához. A tápanyag-gazdálkodás ezeknél a módszereknél konkrét talajmintavételi pont talajvizsgálati eredményén alapul. Személy szerint a differenciált tápanyag-kijuttatás jelentőségében hiszek. A jó tápanyag-gazdálkodási terv fontos elemének tartom a tényleges hozamok foltokhoz történő rendelését és a reális hozamtervek foltszintű elkészülését” – mondta.

Precíziós gazdálkodás felsőfokon Farkas László gazdaságában

Farkas László saját gazdaságán keresztül bemutatta az általuk folytatott precíziós tápanyaggazdálkodást, vetést és gyomirtást. Ismertette, hogy mésztrágyát is célzottan kijuttatva alkalmaz, valamint kifejtette, hogy az adatalapú termelés hatására hozamtöbblet keletkezik, csökken a termelő kockázata, javul a termény minősége. Fontos, hogy a precíziós eszközök használatával 100 százalékos pontossággal oda lehet kijuttatni mindent, ahova szükséges, a digitalizációval pedig pontos és hasznos adatokat rögzít, amelyekkel segíti a szakmai döntéseket.

Jakab Marianna szaktanácsadó, a Biocont Magyarország Kft. területi képviselője az egészséges növény és az egészséges talaj összefüggéseiről is beszélt Kaposváron, a Digitális Agrárakadémia helyi rendezvényén

Jakab Marianna szaktanácsadó, a Biocont Magyarország Kft. területi képviselője a talajegészségről tartott előadást, ismertette, hogy mikortól számít egészségesnek a termesztett növény, és mit lehet tenni állapotának mindenkori javításáért. Kiemelte, hogy a lepusztult talajokat rendbe kell tenni és bemutatta az ehhez szükséges tápanyagokat és folyamatokat.

Szép számú szakmai közönség gyűlt össze Kaposváron a DAA helyi programján

Molnár Péter Zsolt, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei főfalugazdásza előadásában a jövő évtől induló Közös Agrárpolitika fontos változásait mutatta be a közel 30 gazdálkodónak. Részletesen beszélt a finanszírozás gyakorlatáról, és arról, mit szükséges tenniük a termelőknek a támogatások helyes felhasználása érdekében.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport