A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz az Agrár EDIH (AEDIH) projektben, amely a mezőgazdaságban támogatja a digitalizáció gyorsabb elterjedését.

A projekt indulását megelőzően az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH-ek) létrehozásáról szóló munkaanyagát. Ebben új finanszírozási programmal támogatja a 2021–2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését. A program célja olyan – nem K+F+I jellegű tevékenységet ellátó – közvetítő, koordináló és tanácsadó szervezetek (EDIH-ek) létrehozása, amelyek a vállalkozások és az állami intézmények számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat.

Az AEDIH projektben a NAK többek között a GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, a Széchenyi István Egyetemmel, az Uni-Agro-Food Kft.-vel, illetve a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen vesz részt. A hazánkban októberben indult AEDIH elsődleges célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális megoldások alkalmazásának elterjedését. Másodlagos cél az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése az adatalapú mezőgazdasági szaktanácsadásra.

Az AEDIH projektben a NAK többek között a GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, a Széchenyi István Egyetemmel, az Uni-Agro-Food Kft.-vel, illetve a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen vesz részt

Az AEDIH célkitűzése továbbá, hogy a már működő Digitális Agrárakadémia szolgáltatásaira épülve a meglévő digitális közszolgálatásokat, nyílt adatokat tartalmazó adatbázisokat megismertesse a programba bekapcsolódó termelőkkel, agrár szaktanácsadókkal és startup-vállalkozásokkal.

A projekt elsődleges célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akik képzéseken tudnak általa részt venni. A másodlagos célcsoport a mezőgazdasági szaktanácsadók és az innovációval foglalkozó vállalkozások, számukra a projekt lehetőséget nyújt az elkészült és kipróbált digitális agrár szaktanácsadási módszertanok elsajátítására.

Minden kiválasztott EDIH-projekt hozzájárul a helyi kkv-k, kis- és középvállalkozások, valamint a közszféra szervezeteinek digitális átalakulásához. Az EDIH olyan szolgáltatásokat nyújt, mint
a befektetés előtti tesztelés,
képzés,
készségfejlesztés,
támogatás a befektetések megtalálásához
hálózatépítés és az
innovációs ökoszisztémákhoz való hozzáférés.

A projektek hozzájárulnak továbbá egy olyan EDIH-hálózat kiépítéséhez, amely Európa valamennyi régiójára kiterjed, és amely a köz- és a magánszektor igényeinek elégíti ki, beleértve valamennyi gazdasági ágazatot, és a digitális átalakulással kapcsolatos szakosodott szolgáltatások széles skáláját kínálja – írta a NAK.

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
SZE-MÉK 2021, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök, 3-as csoport