A mezőgazdasági bemutató rendezvények szervezését segítő képzési csomag készült el a NEFERTITI (Horizon 2020) projekt részeként, melyben a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar is aktív szerepet vállalt.

A mezőgazdasági bemutató rendezvények szervezését segítő képzési csomag (farmdemo training kit) számos érdekes eszközt, iránymutatást és videót gyűjt össze, amelyek segítenek a mezőgazdasági bemutatókat szervező oktatóknak, kutatóknak, szaktanácsadóknak és gazdálkodóknak a sikeres mezőgazdasági bemutatók megszervezésében.

Dr. Vér András PhD, tudományos főmunkatárs, a NEFERTITI projekt intézményi vezetője tart előadást Mosonmagyaróváron

A képzési anyag gyakorlati útmutatókkal, eszközökkel és a gyakorlatból származó ötletekkel segíti a könnyebb érthetőséget és a gyakorlati alkalmazást.

A hasznos anyag magyar nyelven is elérhető az alábbi hivatkozásra kattintva: https://trainingkit.farmdemo.eu/hu/trainingkit_hu/

A képzési anyag kitűnően alkalmazható az egyetemi képzés keretei között is, segítségével a hallgatók naprakész, innovatív, gyakorlatias ismeretekhez, ötletekhez juthatnak – fogalmazott Dr. Vér András a NEFERTITI projekt intézményi vezetője.

A képzési csomag három európai H2020 projekt, az AgriDemo-F2F, a PLAID és a NEFERTITI egyedülálló együttműködésének eredménye. A csomag számos érdekes eszközt, iránymutatást és videót gyűjt össze, amelyek segíthetnek a gazdálkodóknak, szaktanácsadóknak és más érdeklődőknek a sikeres mezőgazdasági bemutatók megszervezésében.

A jó gyakorlatok bemutatása elősegíti az agrárrendezvények sikeres megvalósítását, erre is nagy hangsúlyt fektettek a projektben

A képzési csomag ösztönzi a gazdálkodókat és a mezőgazdasági bemutató rendezvények szervezőit a jövőbeni bemutató rendezvényeik – akár a gazdaságban, akár online – fejlesztésére.

A NEFERTITI projektben a képzési csomagot továbbfejlesztették és frissítették a mezőgazdasági bemutató rendezvények szervezésével kapcsolatos legújabb anyagokkal, például

  • gyakorlati útmutatókkal,
  • eszközökkel és
  • a gyakorlatból származó ötletekkel.

A FarmDemo képzési csomag a készségek fejlesztését és a kapacitásfejlesztést szolgálja a mezőgazdasági bemutatók szervezői körében. Lehetővé teszi az innovatív demonstrációs módszerek gyakorlati megvalósítását a gazdaságban, és tudatosítja a gazdálkodók közötti eszmecsere fontosságát a demonstrációs rendezvények során. A képzési csomag áttekintést nyújt a legfontosabb elemekről, amelyeket figyelembe kell venni a mezőgazdasági üzemben történő bemutatók előkészítése, megvalósítása és értékelése során.

A projekt szakmai anyagai segítenek a mezőgazdasági bemutatókat szervező oktatóknak, kutatóknak, szaktanácsadóknak és gazdálkodóknak a sikeres mezőgazdasági bemutatók megszervezésében

Például 6 egyszerű lépést javasol, amelyeket érdemes követni a gazdaságban tartott bemutató rendezvények megtervezésekor, a célok egyértelmű meghatározásától a megfelelő értékelésig és nyomon követésig.

Oktatóvideók támogatják a képzést

A képzési csomagról három oktatóvideó is készült, melyek a FarmDemo Youtube csatornájára kerültek fel:

A képzési csomag konkrét tippeket és trükköket tartalmaz, és konkrét eszközöket nyújt a bemutató események előkészítésének, lebonyolításának és értékelésének támogatásához.

A képzési anyag érdekes, inspiráló gyakorlati videókat is tartalmaz, többek között:

  • néhány példát arra, hogy a gazdahálózatok és -programok hogyan segíthetnek a demonstrációs rendezvények céljainak és célcsoportjainak meghatározásában,
  • számos videót a bemutató gazdaságokról,
  • inspirációs videókat a bemutatók megtervezéséhez,
  • néhány példát arra, hogyan lehet egy videót a demóesemény beharangozójaként használni,
  • inspirációt a képzési és facilitációs módszerekhez.

Az európai COVID-19 intézkedések miatt a virtuális bemutatókra vonatkozó iránymutatások is bekerültek a képzési csomagba. Ezek az iránymutatások pontosan meghatározzák a virtuális demonstrációs események főbb jellemzőit, valamint a virtuális demonstrációs események előkészítésének, lebonyolításának és értékelésének lépéseit.

A NEFERTITI FarmDemo program banner grafikája jelképezi a növekvő agrártudást

NEFERTITI: Networking European Farms to Enhance cRoss ferTilisation and Innovation uptake Through demonstratIon

NEFERTITI projekt célja egy EU-szintű hálózat létrehozása, melynek tagjai egymással együttműködő bemutató- és kísérleti gazdaságok (mintagazdaságok). A hálózat célja a tudástranszfer, a résztvevők kölcsönös előnyös egymásra hatása és az innovációk hatékony bevezetése a mezőgazdasági szektorban.

Ennek eszközei:
NEFERTITI hálózat tagjainak előzetes igényfelmérése,
akciótervek kidolgozása,
regionális és nemzeti szintű mintagazdasági hálózatok létrehozása, valamint
a mintagazdasági és tudástranszfer hálózat tagjainál tartott bemutatók, kölcsönös látogatások és képzések.

A projekt adatai: 4 éves futamidő, 32 partner 16 országból, 10 tematikus hálózat létrehozása, 45 nemzeti hub megalakulása.

A 10 tematikus hálózat témája, amelyek közül az egyetem óvári kara az 5. és a 10. hálózat munkájában vett részt:

  1. Gyepterületek és szénmegkötés
  2. Adatalapú döntéshozatal tejtermelő gazdaságokban
  3. Hatékony ökológiai állattartási rendszerek
  4. Optimális talajminőség szántóföldi növényeknél
  5. Szenzoros monitoring és differenciált kijuttatás (VRA) szántóföldi növényeknél (hub vezető: Dr. Vona Viktória)
  6. Növekvő produktivitás és minőség az ökológiai szántóföldi növénytermesztésben
  7. Megnövekedett tápanyaghasznosulás a kertészetben
  8. Hatékony vízfelhasználás a kertészetben
  9. Peszticid-felhasználás csökkentése a szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztésben
  10. A gazdálkodás vonzóbbá tétele (hub vezető: Dr. Vér András)

A hálózatokat népszerűsítő storyboardok itt tekinthetőek meg.

A gyakorlatot segítő megoldásokkal szélesítették a NEFERTITI projektben részt vevő szakemberek tudását

Időtartam: 2018.01.01. – 2022.09.30.
Finanszírozó: European Commission, H2020
Témavezető: Dr. Vér András PhD, tudományos főmunkatárs, ver.andras@sze.hu
További információ: https://nefertiti-h2020.eu/hu/homehu/
A flyer letölthető itt.

Training Kit – gyakorlati iránymutatás, segédletek farm bemutatók szervezéséhez

Az  Útmutatók farmbemutatók szervezéséhez segítséget nyújtanak a rendezvények szervezésében. Egy helyen megtalálható az összes iránymutatás, érdekes eszköz és videó, amelyek segíthetnek egy sikeres farmbemutató (gazdaságban és online) megszervezésében. A 24 nyelvre lefordított kiadványok három európai H2020 projekt: az AgriDemo-F2F, a PLAID és a NEFERTITI együttműködésének eredményei. A magyar nyelvű kiadványok, segédletek letölthetők ide kattintva: Trainingkit Farmdemo

A Nefertiti projekt oktatóanyagainak rendszere

Videók

A Nefertiti projekt keretében, a fent található 10 tematikus hálózat által, készített innovatív lehetőségeket bemutató videók több nyelven is megtekinthetők a képre kattintva. A legtöbb videónál van lehetőség a felirat nyelvének beállítására.

Farm Demo – YouTube

Érdemes körülnézni a projekt videói között, hasznos tudást szerezhetnek belőlük az érintett szakemberek

Szerkesztette:
Csurja Zsolt
Gödöllői gazdász 2009
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök 2021, 3-as csoport