Havas 92 Szövetkezet

havas-92-szovetkezet

Bemutatkozás

Havas 92 Növénytermesztő Szövetkezet 1992-ben alakult, a rendszerváltás utáni időszakban megszűnt Mátrai Egyesült Mg. TSZ dolgozóiból 8 fő, munkahelyteremtés céljából kezdte meg tevékenységét. A cég vezetője Ambrus Sándor, agrármérnök, gépésztechnikus. A gazdálkodás helye Gyöngyöspata, fő tevékenységi kör: szántóföldi növénytermesztés és kertészeti szolgáltatások (szőlő, gyümölcs).

A precíziós gazdálkodás megvalósításának indoka, hogy a terület adottságait tekintve, Gyöngyöspata és a környező települések (Szűcsi és Gyöngyöstarján) határában a felszín eltérő adottságainál fogva a talajképződés változatos, amely a domborzat, az éghajlat, a víz, és a növényzet eltérő együttes hatásának a következménye. A gyöngyöspatai miocén medence talaja olyan világos, sokszor fehér színű meszes, néhol kovás üledékeken sötétebb színű talajféleség, amelyet gyakran el kell választani az igazi, sötét színű erdőtalajtól. A gyöngyöspatai talajok kémhatása inkább savanyú pH értéket mutat. A Gyöngyös-Gyöngyöspata-Szűcsi közúttól délre az agyagbemosódásos barna erdőtalaj a jellemző, a három település területén északról dél felé haladva három eróziós folyamat érvényesül:

  • nagymértékű erózió (az eredeti termőréteg több, mint 70%-a lepusztult)
  • közepes mértékű erózió (az eredeti termőréteg 30-70%-a lepusztult)
  • kismértékű erózió (az eredeti termőréteg 30%-nál kisebb mértékben pusztult le).

A művelt terület jelenlegi nagysága 1480 ha, amely 98%-a – a cég megalakulása óta – bérelt.

A termelt növények köre tekintetében fő növényként az őszi búza, napraforgó, repce jellemző, de megjelenik alacsonyabb vetésterülettel a kukorica, cirok, szója, őszi árpa.

Precíziós gondolkodás

havas-92-szovetkezet-gazdasag
havas-92-szovetkezet-gazdasag2

A megfelelő technológiai színvonal, munkaszervezés és flottakövetés (WayQuest), gépkapacitás kihasználtság monitorozás, elemzés jellemző a mindennapi gyakorlatban. Az adat alapú döntéstámogatás bemutatása kiemelkedő lehetőség az oktatás szempontjából. A digitalizáció a munkaszervezés területén a legerősebb jelenleg, de folyamatos a gazdaság fejlődése. Az alapadatgyűjtés folyamatos, a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás és növényvédelem, valamint a döntéstámogatási rendszer gyakorlatban történő alkalmazása folyamatban van. A társaság erőssége a technológiai adaptációt befolyásoló tényezők feltárása, elemzése a gyakorlatban. Helyspecifikus nitrogén kijuttatás (demo) Augmenta N-szenzor alkalmazásával történt 2021 májusában, őszi búza kultúrában, a kezelés eredménye még nem áll rendelkezésre a jelen pillanatban. A területen távérzékelés alkalmazásával készült lefolyási zóna meghatározás, valamint hozambecslés távérzékelési technológiával. Folyamatban van egy erózió okozta talajpusztulási folyamat feltárása. Alapvetően a technológiák gyakorlati tapasztalatai, alkalmazásuk előnyei és hátrányai tekintetében is rendelkezik tapasztalattal a cég. A költséghatékonyságot befolyásoló tényezők vizsgálata, birtokméret-gépkapacitás-munkaszervezés összehangolása, döntéstámogatás információ igényének gyakorlati aspektusai további figyelemreméltó terület lehet bemutatógazdaságként.

A kezdetekről egy 1996-os kisfilm Gyöngyöspatáról, ahol a cég megalakulásáról riport készült (13.40-től).

Elérhetőség

Cégnév: Havas 92 Növénytermesztő Szövetkezet

Cím: 3035 Gyöngyöspata, Rákóczi major

Kapcsolattartó neve: Ambrus Sándor (Dr. Ambrus Andrea)

Telefonszáma: 30/9-459-733 (Ambrus Sándor), 70/365-7427 (Dr. Ambrus Andrea)

E-mail címe: havas92@invitel.hu